Linkovi

Drzavni sekretar Condoleezza Rice ide u historijski posjet Libiji


Americki drzavni sekretar Condoleezza Rice sutra odlazi u Libiju, sto je dio njene ture po Sjevernoj Africi , a nakon cega gospodja Rice odlazi u Portugal. Posjet Libiji bit ce prvi posjet americkog drzavnog sekretara toj zemlji u punih 55 godina. Posjet stize u trenucima kada se odnosi izmedju Washingtona i Tripolija postepeno normaliziraju.

Predsjednik Ronald Reagan ga je jednom nazvao pobjesnjelim psom; no, sada se s libijskim liderom Muamerom Gadhafijem treba sastati americki drzavni sekretar Condoleezza Rice, koja krece za Libiju.
Libijski predsjednik se odrekao terorizma 2003-te, obustavio program razvoja oruzja za masovno unistenje - i cak komponente za takvo oruzje poslao Sjedinjenim Drzavama da budu unistene.
Takvi Gadhafijevi potezi su otvorili novi put za normaliziranje odnosa s Washigntonom, cija ce kulminacija biti , kakoje to rekao glasnogovornik State Departmenta, ovaj historijski posjet.

Sean McCormack, glasnogovornik State Departmenta:

Ovo je istinski vazna i hisotirjska posjeta. Ona ukazuje na to kako se razvijaju odnosi medju njima, koji se ponovno grade na povjerenju. Nadogradnju vrsimo na zajednickim interesima i zajednickoj dobrobiti.


Obaranje PanAm-ovog aviona 1988. nad mjestom Lockerbie u Skotskoj, je cin koji je Libija priznala. Libija je ponudila veliku odstetu obiteljima zrtava. Ipak su ti sporovi ostali nerijeseni sve do proslog mjeseca, kada je postignut konacni sporazum o restituciji, a sto je otvorilo put za posjetu Rice-ove. Posljednjih godina se pukovnik Gadhafi poceo pojavljivati na medjunarodnim forumima kako bi govorio protiv razvoja nuklearnog oruzja, a potom je posjetio i neke evropske zemlje - na primjer Spaniju, kako bi izvidio mogucnost stranog ulaganja u ovu naftom bogatu zemlju Ipak, Libija je i dalje autoritarna drzacva, ciji je dosije o postivanju ljudskih prava prilicno los. Aktivisti za ljudska prava su prosvjedovali prosle godine u Francuskoj kada je Gadhafi posjetio tu zemlju. I gospodja Rice ce postaviti pitanje ljudskih prava kada se sastane s libijskim liderom, kaze McCormack.

Sean McCormack, glasnogovornik State Departmenta:
Odnosi su se uveliko popravili. Mnogo su sada bolji , ali to ne znaci da je sav posao zavrsen. A jedno od podrucja na kojem treba i dalje raditi jest pitanje demokratizacije i ljudskih prava.


John Foster Dulles je posljednji americki drzavni sekretar koji je posjetio Libiju, 1953. godine. POsjetom drzavnog skeretara Rice otvarase zasigurno novo poglavlje u nekad neprijateljskim odnosima izmedju Amerike i Libije.

XS
SM
MD
LG