Linkovi

Sarah Palin: Republikanci vjeruju u nju


Mnogi Amerikanci se pitaju….. ko je Sarah Palin!? U prošli petak predstavljena je Americi kao kandidat Republikanske stranke za funkciju potpredsjednika. Udata je i majka petoro djece. Njeno najmlađe dijete boluje od Down-ovog sindroma i, mada je tijekom trudnoće znala da nešto nije u redu, Palinova je odlučila poroditi se jer se protivi abortusu.

O sebi, 44-godišnja guvernerka američke savezne države Aljaska kaže:

«Moj otac i majka su radili u lokalnoj osnovnoj školi, a moj suprug i ja smo oboje odrasli radeći. Ja sam jednostavno prosječna mama sa Aljaske.»

No teško da je Palinova prosječna. U srednjoj školi je bila odlična kosarkašica. Zvali su je Sarah Barakuda zbog njene žestoke igre. Prije ulaska u politiku, bavila se ribarenjem na veliko, bila je sportski tv-izvještač...

Njen otac Charles Heath zna često reći:

«Vrlo je svojeglava, i ako misli da je u pravu - a uglavnom i jest - onda će tako i postupiti.».

U politiku je ušla kao članica gradskog vijeća, zatim je izabrana za gradonačelnicu jednog malog grada i nakon nepune dvije godine ušla je u ured guvernera Aljaske. Kao guvernerka, Palinova se borila protiv raznih moćnih interesa, a o sada kontroverznom američkom pitanju, širenju naftnih bušotina na Aljasci, kaže:

«Beskrajne debate oko resursa energije su posebno frustrirajuće za nas, stanovnike Aljaske. Mi znamo da su naši resursi spremni za korištenje i mi smo spremni da budemo dio rješenja, da budemo proizvođači energenata, da damo doprinos općem američkom dobru.»

Do prošlog tjedna praktično nepoznata u SAD, Sarah Palin je na Aljasci jako popularna. Procenat onih koji je podržavaju je čak 80 odsto.

«Poštena, iskrena, drži riječ......»

«Čega god prihvati.... dovede to do kraja....» - kažu za gospođu Palin mnogi žitelji Aljaske.

A novinar lista Anchorage Matt Zencey doadaje:

« Mnogi su je vrlo često i u raznim prilikama potcjenjivali.... a ona se uvijek i iznova dokazivala….»

Politički analitičar pri web-stranici Politico.com David Mark takođe vjeruje u snagu Palinove:

«S jedne strane, ona jeste reformator i kao takva naglašava McCainove ideje i poruke o nužnim reformama. Imala je hrabrosti da se obruši na republikanski establišment na Aljasci i snage da pobijedi. Uz to je odlučan zagovornik otvaranja novih naftnih bušotina u priobalnom dijelu Alaske, što joj daje legitimitet da isto zagovara i kada su u pitanju priobalna područja Kalifornije i Meksičkog zaljeva."

Ključne primjedbe Demokrata, a i mnogih drugih, je da Sarah Palin nema dovoljno iskustva na domaćoj političkoj sceni i da joj nedostaje poznavanje vanjskih odnosa.

Kada je gospođa Palin objavila je da je njena 17-godišnja kćerka Bristol – trudna, ni otkrivanje tajne o toj trudnoći, pa ni istraga o njenom vladanju odranije pokrenuta na Aljasci, čini se da za sada nisu mnogo utjecale na stavove koje o predloženoj partnerki senatora McCaina imaju Republikanci na konvenciji.

Lynne Cotrell, delegat iz Kolorada, kaže:

«Mislim da su ovo objavili u pravo vrijeme, da priča prođe i bude zaboravljena. Inače, ja mislim da je ona jaka žena i ima našu punu podršku... Mislim da smo 100 posto iza nje...»

A J.D. HAYWORTH, radio voditelj, dodaje:

«Ako je ovaj skandal trebalo da nanese političku štetu porodici Palin, to se nije dogodilo.... Konzervativci se okupljaju oko nje i kažu da to pokazuje da se radi o stvarnoj, realnoj osobi...»

Bivši predsjednički kandidat Mike Huckabee ističe:

«Sarah Palin predstavlja sve što spada u porodične vrijednosti. Tu se radi o afirmaciji porodice, porodice nisu savršene, porodice imaju probleme. Svačije porodice, vaša, moja i porodica Sarah Palin.... Tako mi gledamo na to...»

Bivša guvernerka države New Jersey i ministrica u Bushovoj administraciji, Christine Todd Whitman, ne misli da će se trudnoća kćeri gospođe Palin, odraziti na njene rukovodne kvalitete.

«Ne bi trebalo da se zadržavamo oko stvari koje se ne tiču vođenja politike...Ali time se, nažalost, bavimo i bavićemo se i to je tako svuda u svijetu.»

XS
SM
MD
LG