Linkovi

Nacionalna konvencija Republikanaca: Veče Johna McCaina


Delegati, učesnici i zvaničnici Nacionalne konvencije Republikanske stranke sinoć su se punim jedrima vratili uobičajenom programu – političkim govorima, muzici i blještavilo što je prvog dana konvencije izostalo iz solidarnosti sa žrtvama uragana Gustav, koji je zahvatio jug SAD.

U St. Paulu Republikanci su se prošle noći zaista željeli predstaviti u punom svijetlu, a prije svega su nastojali predstaviti svog predsjedničkog kandidata u što boljem svjetlu. Svi koji su sinoć govorili, govorili o Johnu McCainu kao ratnom veteranu, iskusnom vojniku, neovisnoj ličnosti, čovjeku koji zna sam da misli.... očito nastojeći pokazati da se McCain razlikuje od izrazito nepopularnog predsjednika George Busha, kojeg trenutno podržava samo 30 posto Amerikanaca.

Najavljujući obraćanje svog muža, prva dama Laura Bush je govorila o njegovim dostignućima tokom osam godina u Bijeloj kući i istakla unapređenja u američkom školstvu, pomoć koju je pružao u borbi protiv AIDS i malarije širom svijeta. Gospođa Bush je spomenula da je njen suprug zaslužan za, kako je rekla, slobodu za 50 miliona ljudi u Iraku i Afganistanu i očuvanje Amerike sigurnom.

Izuzimajući obraćanje gospodina Busha video vezom iz Washingtona, sve u svemu bilo je to veče posvećeno predstavljanju Johna McCaina, njegove hrabrosti i služenja zemlji. O programu Republikanaca, o ekonomiji na primjer, nije bilo uopće govora. Neki izvjestači su za prošlu noć rekli, koristeći vojnu terminologiju, da je «ekonomija nestala u akciji,» s obzirom da je ključni accent večerio bila McCainova vojna služba, dani provedeni u vojsci i ratnom zarobljeništvu u Vijetnamu.

Večeras će Nacionalna konvencija Republikanske stranke biti nastavlja pod obećavajućim motom «Prosperitet,» uz McCainove riječi da «najbolji dani Amerike tek dolaze.»

Delegati će večeras i zvanično nominirati Johna McCaina i Sarah Palin za predsjedničkog i podpredjedničkog kandidata.

Govoriće supruga senatora McCaina, Cindy McCain i potpredsjednički kandidat Sarah Palin, governerka Aljaske, koja će večeras i formalno prihvatiti nominaciju. Ona će se delegatima obratiti kao ključni govornik večeri. Uoči njenog pojavljivanja u Xcel Energy centru mediji naširoko pišu o trudnoći njene maloljetne kćerke i njenom životu. Iz McCainoog tabora kažu da su za sve to znali ranije i da je Sarah Palin prije nego je odabrana za podpredsjedničkog kandidata morala da odgovori na 70 pitanja, čak i na pitanje da li je ikada platila za neku seksualnu uslugu. Uz taj i odgvore na brojna druga neprijatna pitanja, u štabu gospodina McCaina da nisu našli ništa što bi smetalo njenoj kandidaturi. Priče, međutim, ne prestaju i ono najbitnije za Sarah Palin donosimo i na našoj web-stranici.

U St. Paulu danas nije bilo ozbiljnijih demonstracija. Međutim, sinoć kasno je bilo protesta ispred Xcel Energy centra. Okupilo se oko 300 demonstranata protiv rata u Iraku. Policija je koristila kemijske agense kako bi rastjerala okupljene, ali nije izvješteno o eventualnim hapšenjima.

U isto vrijeme, dok su u Xcel Energy centru lideri Republikanaca govorili i predstavljali Johna McCaina, liberal Ron Paul protestvovao je na svoj način. On je sinoć u Minneapolisu, gradu blizancu okupio na hiljade svojih pristalica. Obraćajući se okupljenima, on je istakao:

«Danas vas žele uvjeriti da je patriota onaj ko podržava ono što vlada hoće. Istina je, međutim, da pravi patriota podržava slobodu i narod.»,

Ron Paul je kongresmen iz Texasa, Republikanac. Odustao je nominacije za predsjedničkog kandidata, ali i dalje ima veliki broj pristalica, naročito na internetu. Njegove pristalice su se okupile u Target-centru, dvorani sa oko 15.000 mjesta u kojoj, inače igraju igraju košarkaši Minnesota Timberwolvesa. Među govornicima na «Ron Paulovoj konvenciji» je bio i bivši guverner Minnesote i bivši profesiolani hrvačMinnesote Jesse Ventura, kojeg su prisutni pozdravili burnim aplauzom.

Ron Paul do sada nije imao problema da dobije propusnice za dolazak na prethodne konvencije. Međutim, ove godine, kako kaže, dobio je propusnicu drugog reda, dozvoljeno mu je samo da dođe u Xcel Energy centar…Šansu da govori, što se tradicionalno nudi onima koji su dobili podršku u preliminarnim predsjedničkim izborima Ron Paul kaže da nije dobio. Nije potvrđeno da li će se on uopće pojaviti na konvenciji u St.Paulu.

XS
SM
MD
LG