Linkovi

Queer festival u Sarajevu vs.Poziv na linc homoseksualaca


Polemike koje je u bosanskohercegovačkoj javnosti izazvala najava Queer Sarajevo Festivala, kulminirale su otvorenim pozivom na nasilje. Na sarajevskim trolejbuskim stajalištima osvanuli su plakati koji pozivaju na linč homoseksualaca. Policija o tome nema nikakve informacije a gradonačelnica poziva grad na dostojanstvo.

Aktivisticama udruženja queer osoba, za plakate javljaju prijatelji. Priznaju da se ne osjećaju prijatno.

Svetlana Đurković, aktivistica Udruženja Q, kaže:

«Osjećaj nije dobar. Čovjek se pita otkud to, ko je to stavio, je li to sa ozbiljnom namjerom ili je čista provokacija i zezancija... Ali, na to se ne može gledati kao na zezanciju. Stvarno neko može izgubiti život zbog tog jednog plakata ili više njih po gradu.»

Slobodanka Dekić, također aktivistica Udruženja Q, dodaje:

«Nije svejedno ali opet, ono što mene stvarno diže jeste taj osjećaj da imamo podršku. Sad, ako je nekom stvarno stalo i ako nema pametnija posla nego da ganja ljude koji su drugačiji, mislim onda ... prebijte me.... Šta drugo da kažem, ako je to jedina stvar koja ovu zemlju pritiska i tišti u ovome trenutku.»

U kantonalnoj policiji tvrde da o ovom slučaju nemaju nikakvih informacija. To nam je potvrdila i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, koja je za događaj saznala od novinara:

«Smatram da pozivanje na smrt i plakati sa takvim sadržajem ne pristaju ovom gradu i ne podržavam takav način komuniciranja.»

Gradonačelnica smatra da od najave queer festivala treba prestati praviti senzaciju. Sa time se slažu queer aktivistice, pozivajući prvenstveno medije da se suzdrže od dizanja tenzija.

Svetlana Đurković ističe:

«Prodavanje novina zarad nečije nesreće ili potencijalno nekog nasilja...??? Meni se čini, u ovom trenutku, bilo šta da se desi, mediji automatski.... pa moraće preuzeti odgovornost za ovu vrstu korištenja govora mržnje.»

U Vijeću za štampu konkretnu ocjenu o ponačanju medija mogu dati tek nakon odluke Žalbene komisije. Ipak, potcrtavaju da kodeks za štampu jasno zabranjuje diskriminaciju po bilo kojem osnovu, pa i kada je riječ o spolnom opredjeljivanju.

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, naglašava:

«To je apsolutno kršenje profesionalnih standarda, naročito ako to ima negativne posljedice.... kao plakati koji bukvalno pozivaju na linč, za one koji su drugačiji ili koji se izjašnjavaju drugačije.»

Queer Sarajevo Festival, inače, počinje 24. septembra. Tokom četverodnevnog programa, ponudiće brojne izložbe, predstave, tribine i filmske projekcije.

XS
SM
MD
LG