Linkovi

Nacionalna konvencija Republikanske stranke: Služiti domovini


Nakon što se uragan nazvan Gusatv smirio, i uz dogovor sa guvernerima američkih država uz obalu Meksičkog zaljeva, Republikanci su odlučili da se danas vrate ranije planiranom programu Nacionalne konvencije koju održavaju u St. Paulu. U mjeri u kojoj je to moguće vratili su se i najavljenoj listi govornika, među kojima je bio i aktualni predsjednik SAD George Bush. Gospodin Bush je jučer trebao govoriti u St. Paulu, ali zbog prijetećeg uragana to obraćanje je odgođeno. Večeras će se delegatima i ostalim učesnicima konvencije obratiti iz Washingtona putem video veze oko 9 sati i 30 minuta po ovdašnjem vremenu.

Tema večeri je Reforma i John McCain, odnosno on će na svestran način biti predstavljen delegatima konvencije.

Pored ostalih, večeras će govoriti bivši senator Tennessija Fred Thompson, također predsjednički kandidat početkom unutar-stranačkog odmjeravanja snaga i senator iz Connecticuta Joe Liberman, koji se prije osam godina kao demokrata i podpredsjednički kandidat sa Al Goreom utrkivao za Bijelu kuću. On je sada, kako kaže, neovisni demokrata i opredijelio se za Johna McCaina. Trebalo je da govori i Rudolph Giuliani, ali je on, kako se saznaje, odustao. Mnogo toga se u St. Paulu mijenja iz trenutka u trenutak.

Ono što je izvjesno je da iz štaba Republikanaca saopštavaju da će akcenat konvencije i u nastavku održavanja biti pružanje pomoći ugroženim uraganom Gustav. Konvencija je na njenom početku, jučer prvog dana trajanja, bila posvećena organiziranju pomoći i iskazivanju solidarnosti sa ugroženim. Moto tog prvog dana bio je «služiti domovini.»

U tom smislu, jučer su govorile prva dama Laura Bush i Cindy McCain, supruga senatora McCaina. U kratkim obraćanjima tokom, inače samo dva i pol sata dugog rada konvencije, prva dama i gospođa McCain su se fokusirale na tekuće napore usmjerene na pribavljanju pomoći američkim građanima u području Meksičkog zaljeva.

Konvencije neizostavno prate i demonstracije. U Denveru su bile mnogo manje, a u St. Paulu su to bili veći anti-ratni protesti i protesti protiv politike predsjednika George Busha. Oko broja učesnika podaci su kontradiktorni i kreću se od dvije do deset hiljada. Izvješteno je da su uhapšene 284 osobe. Demonstracije su uglavnom bile mirne i dobro organizovane, ali se manja grupa izdvojila i policija je bila prisiljena koristiti suzavac. Uz to, još je jedna manja grupa koja sebe naziva anarhistima razbijala prozore i bacala parkovske klupe na ulice. Oštećeno je i više policijskih vozila.

Za konvenciju, za eventualne demonstracije i sasvim izvjestan početak školske godine u gradovima blizancima, St. Paulu i Minneapolisu spremali su se danima i gužvi i haosa bilo kakve vrste nije bilo.

Iz sutrašnjeg dijela programa Nacionalne konvencije Republikanske stranke izdvajamo obraćanje McCainove izabranice za potpredsjednika Sarah Palin, guvernekrke Aljaske. Završne večeri, u četvrtak će, kao što je to tradicija, govoriti John McCain. Nakon njegovog govora delegati će ga i zvanično imenovati kao stranačkog kandidata za narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG