Linkovi

Brisel: Vanredni summit lidera EU o odnosima sa Rusijom


Kako je i najavljeno, današnje okupljanje evropskih lidera u Briselu je u fokusu imalo buduće odnose Evropske unije sa Rusijom u svjetlu onoga što je u sjedištu evropskih institucija okarakterisano kao " neodmjereno snažna upotreba vojne sile" ruskih snaga u Gruziji, a potom i priznanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije.

Same sankcije, kakve su zagovarale neke od evropskih članica, poput Velike Britanije, Švedske, Poljske ili baltičkih zemalja, nisu bile tema skupa, na razočarenje okupljenih demonstranata koji su nosili zastave Gruzije i tražili kaznu za Moskvu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Javier Solana, je, uz ostalo, rekao:

"Sankcije danas nisu na dnevnom redu. Ono što možemo da učinimo, to je da analiziramo situaciju i naše odnose sa Rusijom. Na početku smo procesa novih pregovora i to će u predstojećim danima biti u našem fokusu".

Umjesto sankcija, Brisel je poručio Moskvi da neće biti razgovora o novom partnerstvu EU i Rusije sve dok se ruske trupe u cjelosti ne povuku iz Gruzije. Osuđeno je, uz to, rusko priznavanje nezavisnosti gruzijskih oblasti. Odlučeno je da se u Gruziju pošalju posmatrači, kao i da se što prije postavi specijalni predstavnik EU u toj zemlji.

Kada je o Gruziji riječ, prema njoj se otvaraju brojni novi kanali kooperacije i pomoći. Uz već raspoređenih 6, obećano je još 8 milona eura pomoći zbrinjavanju izbjeglih, a na političkom planu se očekuje ubrzani pregovori o viznim olakšicama i drugim pogodnostima koje bi Gruziju trebale približiti evropskoj matici.

Ozbiljnost stava EU, ali i namjere da odnosi sa Rusijom ne završe u hladnoratovskim rovovima, naglašava i upozorenje Moskvi da interes Rusije nije samo-izolacija od Evrope. Očekujemo, stoga, od Moskve odgovoran odnos i poštivanje svih vlastitih opredjeljenja - poručili su danas evropski lideri.

Konačno, nakon danas izrečenog stava šefova država ili vlada EU, na redu je, očekuje se u Briselu, odgovor iz Moskve.

XS
SM
MD
LG