Linkovi

SAD: Nalet uragana Gustav dočekan mnogo spremnije nego udar Katrine


Iz američke meteorološke službe saopštavaju da je uragan Gustav, nakon što je zahvatio područje u blizini New Orleansa, savezna drzava Louisiana izgubio ponešto na snazi u posljednjih nekoliko sati. Predstavnici nacionalnog centra za uragane procjenjuju da je Gustav trenutno oluja kategorije 2, s vjetrovima koji duvaju brzinom od oko 175 kilometara na sat. Očekuje se da velike kiše počnu padati poslijepodne po istočno američkom vremenu, moguće i do pola metra padavina po kvadratnom metru na nekim područjima.

Stručnjaci također upozoravaju da mogućnost pojave brojnih tornada u američkim saveznim državama uz obale Meksičko zaljeva, a i na plimne talase priobalnim područjima i do 4 metra visine. Oko 95 posto žitelja u ugroženim područjima su već napustili svoje domove, odnosno evakuirani su. Najveći dio područja zahvaćenog uraganom je već bez struje, a na snimcima televizijskih izvještaja stanica vide se mnoge zgrade teško ostećene vjetrom.

Prije tri godine je uragan Katrina prouzročio propast specijalnih napsipa u New Orleansu, i 80 posto grada je bilo poplavljeno. Stručnjaci upozoravaju da bi Gustav ovog puta mogao oštetiti nasipe na zapadnoj strani New Orleansa koji, u međuvremenu, nisu dovoljno ojačani.

U naletu uragana Katrina smrtno je stradalo više od 1.400 osoba, a uragan Gustav do sada je odnio preko 90 života na karipskim područjima. Savezna agencija za vremenske nepogode je ovaj puta poduzela sve moguće mjere da bi se na vrijeme spriječio gubitak života. Specijalne spasilacke ekipe i na tone potrepština se šalju u pogođena područja, dok se stanovništvo i dalje evakuira.

Predsjednik SAD George Bush danas odlazi u Texas, kako bi se sastao s predstavnicima specijalnih spasilačkih ekipa. On planira otići u Louisianu čim to situacija dozvoli.

XS
SM
MD
LG