Linkovi

McCain za podpredsjedničkog kandidata odabrao guvernera Aljaske Saru PalinMcCain i Sarah Palin suočiće se 4. novembra na izborima za predsjednika SAD s demokratama Barakom Obamom i njegovim kandidatom za potpredsjednika Joom Bidenom . John McCain će, kako se očekuje, prihvatiti predsjedničku nominaciju Republikanske stranke na Nacionalnoj konvenciji, koja će se u prvoj nedelji septembra održati u Sent Polu u američkoj državi Minnesoti.

Konvencija će trajati četiri dana, a na otvaranju, 1. septembra okupljenim republikancima će se obratiti američki predsjednik George Bush, koji će govoriti o temi dana - državnoj službi. Istog dana govoriće i potpredsjednik Dick Cheney, kao i prva dama SAD i Laura Bush.

Drugog dana, koji će biti posvećen McCainu kao reformatoru, okupljenim pristalicama republikanaca obratiće se tri bivša McCainova rivala u utrci za predsjedničku nominaciju stranke – bivši gradonačelnik Njujorka Rudolph Giuliani, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee i bivši sentaror iz Tennessija Fred Thompson.

Trećeg dana, tokom kojeg će biti predstavljeni McCainovi ekonomski predlozi, govoriće njegov kandidat za potpredsjednika Sarah Palin. McCain će nominaciju prihvatiti završnog dana konvencije, 4. septembra, koji će biti posvećen nacionalnoj sigurnosti i spoljnim pitanjima. Izbor S. Palin (44), koji je zvanično objavljen u petak na predizbnonom skupu u Daytonu, donekle predstavlja iznenadjenje. Znatno poznatiji kandidati, poput bivšeg guvernera Masachussetsa Mitta Romneya eliminisani su u poslednjih 24 sata.

Odluka McCaina da danas objavi ime kandidata za potpredsjednika ocenjuje se kao njegov pokušaj da udje u žižu interesovanja javnosti nakon četvorodnevne konvencije Demokratske stranke na kojoj je Obama zvanično prihvatio nominaciju za predsjedničke izbore.

Sarah Palin, koja važi za reformatora, prva je žena guverner Aljaske i istovremeno najmladja na toj funkciji. Ona je takodje prvi guverner Aljaske rodjen nakon što je ona postala američka savezna država. Guvenerka Aljska postala je 2006. godine prvo pobedivši na stranačkim izborima tadašnjeg guvernera, a potom bivšeg guvernera iz redova Demokratske stranke.

U kampanji je najavljivala da će njeni prioriteti biti obrazovanje, javna bezbjednost i transport. U ekonomiji se smatra "fiskalnim konzervativcem".


Protivnica je abortusa i istopolnih brakova, ali tvrdi da se zalaže za ukidanje diskriminacije homoseksualaca i lezbejki.
Sarah Palin je udata i ima petoro dece - najstarije ima 18 godina, a najmladje četiri mjeseca.

Na takmičenju za "Mis Aljaske" 1984. godine bila je prva pratilja.

XS
SM
MD
LG