Linkovi

Barack Obama pozvao na promjene i okončanje “neuspjele” politike predsjednika George Busha


Barack Obama sinoć u Denveru pred 80 hiljada pristalica prihvatio predsjedničku nominaciju Demokrata pozivajući na promjene i obećavajući okončanje, kako je nazvao, neuspjele politike predsjednika George Busha

Senator Barack Obama je sinoć završne večeri Nacionalne konvencije Demokratske partije u Denveru, govoreći na stadionu pred oko 80 hiljada ljudi, i zvanično prihvatio nominaciju svoje partije za predsjednika Sjedinjenih Država, ispisujući novu stranicu američke istorije, kao prvi crnac koji ulazi u finalnu utrku za Bijelu kuću.

Prisutni na denverskom fudbalskom stadionu su gromoglasnim aplauzom obilježili trenutak dok je Barack Obama ulazio u istoriju prihvatajući predsjedničku nominaciju kao prvi Afro-amerikanac.

«Sa dubokom zahvalnošću i smjernošću ja prihvatam vašu nominaciju za predsjednika Sjedinjenih Država.»

Bila je kristalno čista noć u podnožju snijegom prekrivenih vrhova Stjenovitih planina, dok je senator Obama govorio na specijalno postavljenoj sceni, koja je podsjećala i na 45 godišnjicu legendarnog govora lidera za ljudska prava Martina Luthera Kinga, I Have a Dream.

47-mo godišnji Obama, rodjen na Havajima od oca iz Kenije i majke bijele Amerikanke se obratio prisutnim i milionima televizijskih gledatelja.

Obama je rekao da je ovo odlučujući trenutak za Ameriku, dok je zemlja u ratu, a ekonomija u teškoćama.

«Sve te nevolje nije napravila vlada, ali propust vlade da odgovori na izazove direktno je doveo do propale politike u Washingtonu i neuspjele politike Georga Busha.»

Obama se onda osvrnuo na svog republikanskog oponenta, Johna McCaina, rekavši da zemlja ne može sebi priuštiti još četiri godine republikanske kontrole Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG