Linkovi

Radovan Karadžić nastavlja sa tvrdnjama da mu prijeti i fizička i sudska likvidacija


Nekadašnji lider bosanskih Srba, Radovan Karadžić je danas, prilikom ponovljenog izjašnjavanja o optužnici koja ga tereti za genocid i ostale najteže rartne zločine, Tribunal nazvao Sudom NATO, koji je donio odluku da ga likvidira - to ga, kako tvrdi, spriječava da se izjašnjava o bilo čemu, pa i o haškoj optužnici.

Kao što je iznosio i u svojim pismenim podnescima Sudu, u kojima je tvrdio kako mu prijeti i fizička i sudska likvidacija, optuženi Karadžić je danas ponovio kako prije bilo kakvog izjašnjavanja, treba razjasniti pitanje u čijim rukama je Haški sud i šta je njegov konačni cilj.

Za nekadašnjeg političkog lidera bosanskih Srba, tu nema dileme.

Radovan Karadžić:

Po mom dubokom uvjerenju ovaj sud se ipak lažno predstavlja kao sud medjunarodne zajednice, a ustvari je sud NATO saveza, koji je donio odluku da mene likvidira. To su stvari koje me ozbiljno sprečavaju da se izjašnjavam o bilo čemu dok se to ne razjasni. Ja sam prestao da se predstavljam lažno. Red bi bio da se svi prestanemo lažno predstavljati.

To za danas okupljano sudsko vijeće nije bilo dovoljno- tražili su izjačnjavanje optuženog po 11 tačaka optužnice koje ga terete za najteže ratne zločine, okvalifikovane kao genocid, zločine protiv čovječnosti, teške povrde ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Radovan Karadžić:

Izjašnjavam se u skladu sa svojim stavom prema ovom sudu.

Takvo izjašnjavanje je shavaćeno kao odbijanje navoda optužnice, čime su se formalno stekli uslovi za početak sudskog procesa. Medjutim, odredjivanje datuma početka sudjenja ovisi i od podnošenja nove, dopunjene optužnice protiv Karadžića , kakvu je do kraja ovog mjeseca najavilo tužiteljstvo. Precizniji datum podnošenja nove optužnice i početka sudjenja Radobvanu Karadžiću mogao bi se očekivati od statusne konferencije, zakazane za 17. septembar.

XS
SM
MD
LG