Linkovi

Nacionalna konvencija demokratske stranke: Anti-ratni protesti u blizini Pepsi-centra


Tokom jučerašnjeg dana na hiljade demonstranata okupilo se u blizini Pepsi- centra, zdanja u kojem tri dana okupljali delegati i gosti Nacionalne konvencije Demokratske strankea, uzvikujući anti-ratne parole i tražeći da sa zvaničnicima te stranke razgovaraju o povlačenju američkih vojnika iz Iraka.

Policajci, specijalno opremljeni za kontrolu demonstracija, naredili su okupljenim da se raziđu. Većina prosvjednika je to i uradila, ali se njih oko 400 okupilo nekoliko blokova dalje, još uvijek u blizini mjesta gdje su delegati konvencije nominirali Baracka Obamu za predsjednika.

Neil Madden, bivši marinac iz Bostona, rekao je da žele delagatima uručiti u trokut smotanu američku zastavu kao simbol njihove tuge. Naime, na taj način umotana zastava SAD, kojom se inače pokriva kovčeg poginulog američkog vojnika, predaje se njegovoj porodici.

Demonstranti su, također, željeli da zvaničnom predsjedničkom kandidatu Demokratske stranke Baracku Obami predaju pismo u kojem traže da se složi da će odmah povući američke vojnike iz Iraka, da će im osigurati punu zdravstvenu zaštitu, a ratnim veteranima i narodu Iraka nadoknaditi štetu nanesenu ratom.

Anti-ratni demonstranti i predsjednički kandidat Partije Zelenih Rosa Clement istakli su da prosvjednici, ne samo da žele trenutačno povlačenje iz Iraka, nego da su i protiv blokade Irana i ne žele više nikakve prventivne ratove.

Protest je, inače, počeo anti-ratnim koncertom grupe Rage Against the Machine koji je u denverskom koloseumu privukao oko 9 hiljada ljudi. Nakon toga demonstranti su u 6 kilometara dugoj koloni krenuli prema Pepsi-centru, gdje su zaustavljeni.

Kako je saopšteno, na kraju je policija ipak dozvolila jednom od predstavnika organizacije ratnih veterana iz Iraka protiv rata da se susretne sa predstavnikom izbornog štaba Baracka Obame.

XS
SM
MD
LG