Linkovi

Nacionalna konvecija Demokratske stranke: Obama i zvanično kandidat za predsjednika SAD


Demokratska stranka je sinoć ušla u istoriju: Barack Obama je prvi Afro-Amerikanac, odnosno crnac, kojeg ta stranka i zvanično nominira kao kandidata za predsjednika Sjednjenih Američkih Država.

Delegati na konvenciji su sinoć, neki uz suze, pozdravili senatoricu Hillary Clinton, čije se ime također nalazilo na kandidatskoj listi. Gospođa Clinton je, kada je na red došlo izjašnjavanje delegacije savezne države New Yorku, koju ona zastupa kao senatorica, pozvala da se glasanje prekine rekavši:

«Proglasimo sada ovdje, aklamacijom, jednoglasno da je Barack Obama naš kandidat i da će biti naš predsjednik.»

Delegati su ogromnimn aplauzom pozdravile takav potez gospođe Clinton.

Sinoć je, u srijedu i trećeg dana Nacionalne konvencije Demokratske stranke, sa pažnjom je isčekivan i govor bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona. On je, između ostalog istakao:

«Život senatora Obame je oličenje američkog sna. Barack Obama će nas voditi dalje od podjela i straha posljednjih osam godina, on će nas voditi nazad ka jedinstvu i nadi. Sve što sam naučio za osam godina dok sam bio predsejdnik i u godinama nakon toga, ne samo u Americi već širom svijeta, uvjerilo me je da je Barack Obama prava osoba za taj posao.»

I gospodin Clinton, a nešto kasnije i kandidat za novog američkog potpredsjed nika senator Joe Biden u svojim govorima nisu propustili da za senatora Johna McCaina, kandidata za predsjednika Republikanske stranke, kažu da bi kao predsjednik Ameriku vodio opasnim putem.

Gospodin Biden je u svom govoru, ne propuštajući reći da je prijatelj Johna McCaina i da njihovo prijateljstvo ide i van političkih linija, iznio cijelu listu njegovih stavova prema različitim pitanjima, od poreza do alternativne energije, ponavljajući i ističući u više navrata:

«To nije promjena, to je samo jos više ove iste, sadašnje politike.»

Kulminacija protekle večeri i veliko iznenađenje, neočekivano, nenajavljeno i na radost svih prisutnih u Pesi-centru, bilo je izlazak na podij Baracka Obame nakon govora senatora Bidena. Večer je završena porodičnim okupljanjem porodice Biden. Na scenu su izačli Bidenova supruga, majka, djeca i unučad.

Kasno popodne i večeras, završnog dana Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Denveru će se naći mnoga poznata imena. Govoriće, između ostalih bivši potpredsjednik i ovogodišnji nobelovac Al Gore, za muzičku zabavu su zaduženi Sheryl Crow, Stevie Wonder, tu je, vjerojatno, i Bruce Springsteen.

Ključni momenat završnice biće, naravno, govor sada zvaničnog predsjedničkog kandidata Baracka Obame. On je odlučio vrata konvencije otvoriti, ne samo delegatima i gostima konvencije, nego i običnim građanima. Govoriće na stadionu Invesco i oko 70.000 ljudi moći će uživo čuti njegov govor. Do sada je to uradio samo John F. Kennedy koji je završni govor na tadašnjoj konvenciji Demokrata (13. jula 1960. u Los Angelesu) odlučio takođe održati na stadionu. I još jedan bitan simbolički značaj. Danas je, naime 45. godišnjica čuvenog, najpoznatijeg govora doktora Martina Luthera Kinga «I have a dream.» jedan od njegovih snova bio je i ono što su sada Demokratska stranka i , Barack Obama. Sa njima i Denver, kao grad domaćin konvencije, postaju dio američke istorije.

XS
SM
MD
LG