Linkovi

Haški tribunal: Optužena Florence Hartmann


Danas poslijepodne u Hagu je saopšteno kako je "izdat nalog umjesto optužnice" protiv Florence Hartmann, višegodišnje saradnice za medije doskorašnje glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte.

Nalogom se Hartmannova obavezuje da se pojavi na sudu, kako bi odgovorila na optužbe za svjesno i namjerno objelodanjivanje informacija Tribunala, čime se oglušila o nalog jednog od sudskih vijeća. U slučaju neodazivanja nalogu, nalaže se krivično gonjenje bivše glasnogovornice ureda glavne tužiteljice zbog teksta koji je, kako je navedeno u optužnici, objavljen 2007. i 2008. godine i u kojem su objelodanjene informacije u vezi sa povjerljivim odlukama u predmetu protiv optuženika za ratne zločine Slobodana Miloševića. Tekst se odnosi na zapisnike Vrhovnog savjeta odbrane bivše SRJ u vrijeme rata u Bosni i Hergegovini, koji, prema onome što je napisala Hartmannova, sadrže dokaze o umiješanosti tadašnjeg zvaničnog Beograda u genocid u Srebrenici.

U danas objavljenom nalogu se navodi da je "Florence Hartmann znala da su te informacije poverljive u momentu kada su objelodanjene, da je znala da je naloženo da se odluke iz kojih su ove informacije potekle zavedu kao povjerljive, te da objelodanjivanjem tih informacija javnosti objavljuje povjerljive informacije."

A Hartmannova je i u svojoj knjizi i u članku koji je svojevremeno objavio Bosanski institut, tvrdila kako je Haški sud pogriješio kada je odobrio zahtjev Beograda da se sporni zapisnici na Sudu koriste tek u redukovanoj verziji zbog navodne zaštite nacionalnih interesa tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.


Florence Hartmann, koja je bila predstavnica za medije glavne haške tužiteljice od 1999. do 2006. godine, dužna je da se pojavi pred Sudom 15. septembra 2008. godine u 15 sati. Ukoliko optužbe bude potvrđena, prijeti joj kazna zatvora i do 7 godina i/ili novčana kazna od 100.000 eura.

XS
SM
MD
LG