Linkovi

Michelle Obama: Ja sam dosta jaka osoba


Potencijalna prva dama Sjedinjenih Američkih Država, na pitanje ko je šta je, jednostavno će odgovoriti:

«Ja sam Michelle Obama. Živim u Chicagu. Udata sam za čovjeka imenom Barack. I to je to...»

No, samo ovo nije «i to je to.....»

Smisao za humor i samouvjerenost uvijek su joj pomagali i vodili je, kaže Michelle Obama…. od južnih kvartova Chicaga, kroz studij prava na univerzitetu Harvard, do karijere u prestižnoj advokatskoj firmi.... gdje je upoznala mladog čovjeka za koga će se, kako se kasnije pokazalo, udati:

«Moram vam reći da me je Barack, već nakon mjesec dana, pozvao da izađemo. Pomislila sam....nema šanse. Poziv mi je djelovao malo neprimjereno... namješteno. Ja mu savjetnik.... a da idem na sastanak s njim. Onda mu je trebalo još mjesec dana da me ponovo pozove....»

U ranim fazama svojih karijera oboje su, kaže Michelle, bili motivirani velikom željom da pomognu svojim zajednicama... Ipak, najveća njihova strast i želja je odgoj njihove dvije kćeri, kaže Angela Acree, Michellina bliska prijateljica:

«Mislim da ona sebe vidi i definira kao osobu kojoj je najvažnije, i u «političkim» danima njenog života odgajanje djevojčica, prije svega njihovo dobro, njihova sreća i sigurnost.»

Brzina kojom je tekla predizborna kampanja njenog supruga, nervoza koja se javljala u određenim momentima, manjak staloženosti i odmjerenosti u zaista rijetkim trenucima koje je imala Michelle Obama, dali su povoda za «napade» konzervativnih kritičara. Jedan od tih povoda, primjera radi bila je rečenica zbog koje je u pitanje doveden njen patriotizam. Govoreći o dotadašnjem uspjehu njenog supruga, Michelle je, između ostalog, rekla:

«Po prvi put, u mojoj odrasloj dobi, ja sam sada zaista ponosna na moju zemlju.»

Nakon jednog pozdrava kojeg je jedna konzervativna tv mreža okarakterizirala pozdravom kojim se pozdravljaju teroristi i nekih neprimjerenih naslovnih stranica, Barack Obama je, zaštitnički, upozorio:

«Ako misle da od Michelle prave slučaj u ovoj kampanji.... ne bih im to preporučio. Moju ženu treba da ostave na miru...»

Sama Michelle, priznajući da se desilo da su neke stvari malo izmakle kontroli u pojedinicim trenucima preizborne kampanje, kaže da je i to dio političkog procesa:

«Kada jednom uđete u ovo, morate imati debelu kožu, tako da smo i mi, vremenom, ogrubili malo...»

Kao što je bilo i ranije sa suprugama drugih kandidata za američkog predsjednika, mnogi procjenjuju da je i Michelle Obama najbolji «svjedok» karaktera njenog supruga. Uprkos ogromnoj pažnji kojoj je izložena ovih dana i lupama kroz koje se prati i procjenjuje svaki njen potez, Michelle tvrdi da je sasvim na zemlji:

«Ne želim da stvaram neku idiličnu, nerealnu sliku o nama. Ja imam podug jezik i ne šutim svom suprugu. Ali.... on je nevjerovatno pametan i veoma se dobro nosi sa mnom, sa jednom dosta jakom ženom. Vjerujem da je i to još jedan sitan znak da bi mogao biti dobar predsjednik... kada je u stanju da se tako dobro nosi sa mnom.»

XS
SM
MD
LG