Linkovi

EU i Savjet Evrope: Oštre reakcije na posljednji potez Moskve


Kako se i očekivalo, rusko priznavanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije izazvalo je oštru reakciju institucija u Briselu i Strazburu.

Francuska, predsjedavajuća EU poručuje kako je riječ o žaljenja vrijednom potezu, podsjećajući kako Pariz bez dvoumljenja podržava teritorijalni integritet Gruzije.

Generalni sekretar NATO Jaap de Hoop Schefer, u poruci koju lično potpisuje, kaže da odbacuje taj potez i upozorava da je riječ o direktnom kršenju rezolucije UN-a koja se odnosi na teritorijalni integritet Gruzije.

Gospodin Scheffer nije propustio podsjetiti Rusiju da je Moskva tu rezoluciju svojevremeno podržala. Generalni sekretar NATO-a ističe da posljednje ruske akcije dovode u pitanje opredjeljenost Moskve ka miru i sigurnosti regiona Kavkaza.

"NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije i poziva Rusiju da poštuje te principe", zaključuje u svoj poruci gospodin Scheffer.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Terry Davis posjeća kako je rusko jednostrano priznanje Južne Osetije i Abhazije ugrozilo teritorijalni integritet jedne od članica Savjeta, te narušilo šanse da se do rješenja problema dođe mirnim putem. On ističe da Rusija, kada joj to odgovara, podržava princip teritorijalnog integriteta, dok, u ovom slučaju, odlukom
o priznavanju nezavisnosti dvije gruzijske oblasti upućuje na vlastitu nedosljednost u pridržavanju tog principa.

" Konačna žtva je međunarodni kredibilitet Ruske federacije» - poručuje generalni sekretar Savjeta Evrope.

XS
SM
MD
LG