Linkovi

Rusija: Moskva priznala Južnu Osetiju i Abhaziju kao neovisne države


Rusija je danas formalno priznala odmetnute gruzijske regione Južnu Osetiju i Abhaziju kao neovisne države. Takav potez Moskve Gruzija je nazvala otvorenom aneksijom.

Proglas o priznavanju tih regiona potpisao je ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev, samo nekoliko sati nakon izvještaja da će američki ratni brodovi dostaviti humanitarnu pomoć u gruzijsku luku Poti na Crnom moru. Gospodin Medvjedev je izjavio da se njegova zemlja ne plaši novog hladnog rata, da ga Rusija ne trži i da sve ovisi od stajališta ruskih partnera na Zapadu.

Inače, glasnogovornik američke ambasade u Tbilisiju saopštio je da će pomoć u luku Poti stići u srijedu, a kasnije je dodao da ne može potvrditi u koju će luku pristati brodovi pristajanja brodova jer zapovjedništvo američke mornarice o tome još nije donijelo odluku.

U Moskvi je visoki ruski general Anatolij Nogovitsyn doveo u pitanje, kako je rekao, ekstremno visok nivo prisustva mornaričkih snaga NATO-a u Crnom moru. Prema njegovim riječima, sada ih najmanje devet, a očekuje se pristizanje novih brodova.

Nakon odluke Rusije da i formalno prizna Južnu Osetiju i Abhaziju kao neovisne države, samo dana nakon što su poslanici oba doma ruskog parlamenta usvojili neobavezujuću rezoluciju o tome, uslijedile su brojne i oštre reakcije.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je da će rusko priznavanje neovisnosti separatističkim regionima usložniti napore Vijeća sigurnosti na rješavanju rusko-gruzijske krize.

Američka državna tajnica Condollezza Rice takvu Moskve ocijenila kao izuzetno nesretnu. Sjedinjene Američke Države će, kako je istakla, koristiti pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi blokirale pokušaj Rusije da na međunarodnom nivou promijeni status pro-ruskih orijentiranih teritorija Južne Osetije i Abhazije. Gospođa Rice o tome govorila u Ramali, na Zapadnoj Obali, u isto vrijeme kada su i drugi lideri evropskih zemalja takođe oštro reagirali na odluku Rusije.

Iz Francuske je saopšteno da je ruska odluka potez za žaljenje, Britanija tu odluku odbacuje, a njemačka kancelarka, Angela Merkel je ruski korak nazvala apsolutno neprihvatljivim. I iz sjedišta OSCE-a je istaknuto da Rusija krši osnovne principe evropske sigurnosti.

U međuvremenu, u odmetnutim regionima slave rusku odluku o njihovom priznavanju. Slavljenici su pucali u zrak i otvarali boce sa šampanjcem u glavnom gradu Abhazije Sukhumi. Izviješteno je i o sličnom slavlju u glavnom gradu Južne Osetije Tskhinvaliju.

XS
SM
MD
LG