Linkovi

Nacionalna konvencija Demoratske stranke: Večeras u centru pažnje Hillary Clinton


Večeras će se, drugog dana Nacionalne konvencije Demokratske stranke, u centru pažnje još jednom naći bivša prva dama SAD senatorica Hillary Clinton. Njen govor svi željno očekuju, jer bi ona trebalo da pozove svoje pristalice da se okupe oko senatora Obame i u novembru podrže njegov izbor za narednog američkog predsjednika.

Sutra bi gospođa Clinton trebala i formalno Baracku Obami predati sve glasove delegata koje je dobila tokom preliminarnih stranačkih glasanja. Time će i zvanično biti okončana njena utrku za Bijelu kuću. Prema najnovijem istraživanju CNN-a 66 procenata pristalica senatorice Clinton sada podržava senatora Obamu. Večeras, smatraju analitičari, Hillary Clinton ima priliku da zaista jasno stavi do znanja za šta se bori. Tema večeri je obnova američkih mogućnosti i snage, a ključni govornik je bivši guverner Virginije i kandidat za senatora Mark Warner.

Tokom trajanja konvencije organiziraju se i brojni paneli na kojima su govornici neka od dobro poznatih imena, kao i gosti iz BiH. Tako je danas na jednom od foruma bilo riječi o demokraciji, a govorili su bivši predsjednici država i vlada. Jedan od govornika bio je i bivši premijer BiH Zlatko Lagumdžija, zatim bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivša državna tajnica Madeleine Albright, bivši njemački vicekancelar Joschka Fischer, te bivši predsjednici i premijeri Čilea, Norvečke, Jemena, Kanade.... Tom forumu su prisustvovali i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ambasadorica Bisera Turković i predsjedatelj Narodne skupštine Republike Srpske i član stranke Nezavisnih socijaldemokrata Igor Radojičić.

Kada je u pitanju prethodna, prva večer konvencije, sinoć je svojim govorom, sudeći po reakcijama, sve prisutne oduševila Michelle Obama, supruga Baracka Obame.

Analitičari, a sigurno i prisutni na konvenciji, se slažu u ocjeni da je Michelle Obama održala govor koji bi doista pristajao američkoj prvoj dami. Njen istup bio je veoma prisan, otvoren, o osobnoj životnoj priči u kojoj su povezane osobne vrijednosti i vjerovanja sa vrijednostima i snovima većine Amerikanaca:

"Želimo da naša i sva djeca u ovoj zemlji znaju da je jedini limit njihovih dostignuća ..... granica snova i želje da se ti snovi radom ostvare" – istakla je, pred ostalog, gospođa Michele Obama.

Gospođa Obama se, jednostavno rečeno, sinoć u Denveru predstavila u punom svjetlu kao majka, supruga, sestra i kćerka.

Riječi hvale za "jasnu viziju budućnosti" senatoru Obami je, osim njegove supruge, uputila i predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, naglasivši da je senator Obama osoba koja poštuje "američke vrijednosti, vjeruje u ličnu odgovornost, zajednicu i razultate rada."

Gospodin Obama, nakon govora svoje supruge, prisutnima u velikom Pepsi-centru gdje se održava konvencija, pridružio se na kratko putem satelitskog video-linka.U četvrtak naveče on će na velikom nogometnom stadionu, pred oko 75.000 prisutnih, biti ključni govornik konvencije.

Prvog dana održavanja konvencije Demokrate su iskazale poštovanje i prema senatoru Edwardu Kennedy-ju, koji se oporavlja od operacije tumora na mozgu. Njegov sinoćnji izlazak za govornicu u Pepsi centru bio je veliko iznenađenje za sve. Gospodin Kennedy je u svom govoru rekao da postoji nova nada za američku naciju, izrazivši uvjerenje da će Obama ući u Bijelu kuću, a on se vratiti u Senat.

XS
SM
MD
LG