Linkovi

Senator Joe Biden: Potpredsjednički kandidat oštrog jezika


Barack Obama, vrlo vjerojatni kandidat Demokratske stranke na narednim izborima za predsjednika SAD, za potpredsjedničkog kandidta izabrao je senatora Johna Bidena.

U najkraćem, gospodin Biden, sada 65-petogodišnjak, senator je već 35 godina i predsjedavajući Odbora za vanjske poslove, što može biti plus za one koji su zabrinuti da tri godine u Senatu za Baracka Obamu nisu dovoljne za opsežnije iskustvo u oblasti vanjske politike. Gospodin Biden je glasao za rat u Iraku, ali je vrlo glasno kritikovao način na koji rat biva vođen. Prošle godine, tokom vlastite predsjedničke kampanje, Joe Biden je oštro kritizirao neiskustvo senatora Obame ističući da on nije spreman za predsjednika. Senator Biden se već nekoliko puta bezuspješno kandidovao za predsjednika. Predsjedničku kampanju 1988. godine sam je napustio nakon što je utvrđeno da je njegov popularni govor o tome kako se sam uzdigao iz siromaštva zapravo plagijat govora Neala Kinnocka , lidera Laburističke stranke u Velikoj Britaniji. Oženjen je i ima troje djece. Njegova prva žena i jednogodišnja kćerka su poginule u saobraćajnoj nesreći 1972. godine.

Gospodin Obama je, prilikom objavljivanja odluke o izboru kandidata za potpredsjednika SAD na mitingu održanom u glavnom gradu države Ilinois, na istom mjestu gdje je prije godinu i po dana objavio vlastitu kandidaturu, istakao:

«Joe Biden je ono što se mnogi pretvaraju da jesu, sposoban državnik koji ne misli da se samo prijetnjama može očuvati sigurnost Amerike.»

Senator Biden je na tom mitingu, pored ostalog, naglasio:

«Ne možemo si priuštiti još četiri godine da gubimo saveznike i žrtvujemo našu moralnu reputaciju u svijetu.»

Mnogi analitičari ističu da je Joe Biden, između ostalog, oštar na riječima i majstor negativne kampanje. Primjera radi, samo nekoliko minuta nakon što je nominovan za potpredsjedničkog kandidata, gospodin Biden je kritikovao senatora John McCaina, ističući da neko ko i ne zna koliko kuća ima, ne može da zastupa interese finansijski ugroženih:

«To naravno McCaina ne brine, njegova najveće briga će biti za koji od sedam trpezarijskih stolova će sjesti da jede» - rekao je.

Bidenovo dugogodišnje senatsko iskustvo i neuspješno predsjedničko kandidovanje u više navrata neki od analitičara vide i kao nepogodnost, osobito u kampanji čije je ključno obećanje i slogan promjena.

Profesor istorije na univerzitetu American u Washingtonu Allen Lichtman, primjera radi, kaže da je Biden preliminarne utrke za predsjedničkog kandidata gubio i zbog neodmjerenih izjava:

«Njemu se često dešavaju verbalni gafovi... kao i John-u McCainu. A u dnašnje vrijeme bilo kakav gaf da napravite, mediji to raznesu na sve strane i ponavljaju do beskonačnosti.»

Ostaje da se vidi da li će takvih gafova biti do početka novembra, kada se održavaju izbori za narednog predsjednika SAD. Senatori Obama i Biden, kao natjecateljski par Demokrata, će biti, kako se očekuje, službeno imenovani u četvrtak na završnoj večeri Nacionalne konvencije Demokratske stranke..

XS
SM
MD
LG