Linkovi

Rusija - NATO - Gruzija: Ruski poslanici zatražili priznavanje neovisnosti Južne Osetije i Abhazije


Poslanici oba doma ruskog parlamenta zatražili su od predsjednika Dmitrija Medvjedeva da dva separatistička regiona u Gruziji, Južnu Osetiju i Abhaziju prizna kao neovisne države. Takav potez bi, sasvim izvjesno, dodatno zategao odnose Moskve sa Zapadom.

Rezolucija ruskih poslanika nije obavezujuća i od predsjednika Rusije ne zahtijeva da donese konačnu odluku o eventualnom diplomatskom priznavanju ta dva regiona kao neovisnih država.

Rusija, inače, podržava separatiste u oba regiona otkako su se oni odvojili od Tbilisija početkom 1990-tih, ali se nije odlučivala na korak dalje.

Obraćajući se danas novinarima u ruskom odmaralištu Soči, gospodin Medvjedev je rekao da je njegova zemlja spremna da prekine sve veze sa NATO-savezom zbog rastućih razlika oko Gruzije. Odluka o prekidu ili daljem zatezanju odnosa sa NATO-m će biti biti teška za obje strane. Rusija će preživjeti, a Zapad trpjeti određene posljedice, takođe je istakao ruski predsjednik. Gospodin Medvjedev je optužio zemlje, članice NATO-a da provociraju sve zategnutije odnose sa Moskvom i naglasio da proširenjem NATO-a Rusija biva sa svih strana okružena bazama te vojne alijanse.

Današnje obraćanje ruskog predsjednika je uslijedio samo nekoliko dana nakon što je Rusija informirala NATO da obustavlja vojnu suradnju sa NATO-savezom.

XS
SM
MD
LG