Linkovi

Nacionalna konvencija Demokratske stranke: Danas počinje, po mnogima, povijesni skup Demokrata


U Denveru, u američkoj saveznoj državi Colorado, danas počinje četverodnevna nacionalna konvencija Demokratske stranke na kojoj će posljednjeg dana i zvanično biti nominiran kandidat te stranke za narednog predsjednika SAD. S obzirom na rezultate preliminarnih stranačkih, izbora to će najvjerovatnije biti senator Barack Obama, prvi crnac u američkoj istoriji koji je stigao tako daleko u utrci za Bijelu kuću. Međutim, ključni izazov za hiljade članova i funkcionera stranke okupljenih u Denveru, biće sastavljanje pukotina nastalih između pristalica gospodina Obame i njegove bivše rivalke senatorice Hillary Clinton, koja je tokom preliminarnih izbora osvojila 18 miliona glasova. Među pristalicama gospođe Clinton još uvijek ima određene ljutnje, i nakon što su stigli u Denver, i bez obzira što je prije toga bivša prva dama saopštila da se odriče glasova i podrške delegata u korist Baracka Obame zarad jedinstva Demokratske stranke.

U Pepsi-centru, inače domu košarkaškog tima Denver Nuggets, dvorani sa 19.000 sjedišta, biće održana prva tri dana konvencije. Kako se navodi, nacionalnu konvenciju Demokratske stranke pratiće 15 hiljada akreditiranih novinara. Posljednjeg, četvrtog dana, kada bude govorio Barack Obama i kada će i zvanično prihvatiti nominaciju za predsjedničkog kandidata, svi učesnici konvencije okupiće se na fudbalskom stadionu koji može primiti 75 hiljada ljudi. To je odluka koja u dosadašnjoj praksi održavanja konvencija nema presedana. I to je jedan od razloga što mnogi skup u Denveru smatraju i nazivaju istorijskim. Istorijski je i u tom smislu što gotovo polovina, tačnije 44 odsto delegata, izabranih da budu prisutni na konvenciji, predstavljaju manjinske zajednice, 50 procenata su žene, a 31 posto su ili starije osobe ili mladi, što sve skup u Denveru čini najraznolikijom konvencijom u istoriji Demokratske stranke.

Lista govornika je zaista, zaista dugačka. Na njoj su brojni guverneri, senatori,predstanvici u Kongresu. Prvog dana, odnosno večeras, prisutnima se obraća Michelle Obama, supruga Baracka Obame. Čini se da će to biti na neki način i porodična noć. Naime, kao govornici najavljeni su i Obamina sestra i njegov stariji brat, zatim bliski prijatelji. Govoriće i predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelossi. Večeras će biti odata i počast senatoru Edwardu Kennediju. Inače, svaka večer će imati svoju temu, a tema prve je «Jedna nacija.» Sutra navečer će govoriti Hillary Clinton. Zanimljivo je da se upravo sutra, 26. augusta, navršava tačno 88 godina od ratifikacije 19. amandmana američkog ustava kojim je ženama dato pravo glasa. Također sutra, prisutnima će se obratiti i ključni govornik ovogodišnje konvencije, bivši guverner Virginije i kandidat za Senat Mark Warner. Tema sutrašnje večeri je «Obnavljanje američkog obećanja.» U srijedu navečer govore potpredsjednički kandidat, senator iz Delwarea Joe Biden, te bivši predsjednik Bill Clinton i senator John Kerry. Tema večeri u srijedu će biti «Osiguravanje američke budućnosti.» U četvrtak, kada Barak Obama prihvata nominaciju svoje stranke, tema večeri je zapravo tema njegove kampanje «Promjena u koju možete vjerovati.» Senator Obama se odlučio govor održati na stadionu Invesco Field američkog fudbalskog tima Denver Broncos. 60.000 besplatnih ulaznica za njegov govor podijeljeno već prvi dan kada su puštene u opticaj. Na hiljade stanovnika Colorada, koji su uživo željeli čuti govor senatora Obame na završnoj večeri konvencije, bilo je na listi čekanja. Inače, polovinu tih ulaznica su i dobili stanovnici Colorada. I datum Obaminog govora, 28. avgust, ima izrazitu simboliku – pada na 45. godišnjicu čuvenog govora doktora Martina Luthera Kinga «I have a dream.»

Iz štabova preizbornih kampanja senatora Baracka Obame i Hillary Clinton je objavljeno da će se i ime senatorice Clinton naći pred delegatima u procesu nominacije kandidata. Iz štaba gospodina Obame je saopćeno da je takva odluka donesena kako bi se promoviralo jedinstvo stranke i još jednom izrazilo poštovanje za gospođu Clinton kao prvoj ženi koja se natjecala u svim preliminanim glasanjima u američkim saveznim državama.

Mnogi Amerikanci smatraju da se SAD sa narednim predsjedničkim izborima nalazi na istorijskoj prekretnici. Kopredsjedateljica konvencije Kathleen Seleblius je za samu konvenciju u saopćenju istakla da «se nalazimo se u ključnom trenutku povijesti naše zemlje. Politika koja nas je razdvajala nam neće omogućiti da postignemo promjene koje su nam potrebne. Barack Obama je lider koji će Ameriku pokrenuti u novom pravcu i koji će nam omogućiti da trenutke velikih izazova pretvorimo u trenutke velikih mogućnosti. Ovogodišnja demokratska konvencija je priča ljudi iz svih dijelova zemlje koji vjeruju da je vrijeme za promjenu. Demokrate su usvojile platformu kojom se, čini se, djelimično želi udovoljiti i pristalicama Hillary Clinton, kroz oštar jezik protiv seksizma, i odobravanjem njenog plana zdravstvene brige. Taj dokumenat napisan na 51 strani je osnovni stav stranke koji odražava prioritete Baracka Obame. To su u prvom redu poziv na smanjenje broja američkih vojnika u Iraku u roku od 16 mjeseci i energetski plan čije bi ostvarivanje značilo manju ovisnosti SAD od nafte i više obnovljivih izvora energije. Platforma poziva na velike promjene u odnosu na smjer u kojem se kreće američka vlada. Delegati na ovoj konvenciji glasaće o toj platformi.

Uz samu konvenciju, biće održani i niz rasprava i okruglih stolova o brojnim različitim temama, zatim forumi o američkoj unutrašnjoj i vanjskoj politici, borbi protiv siromaštva u svijetu i o globalnojsigurnosti. Tim skupovima govoriće neka od dobro poznatih imena, kao što su bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, bivši senator i potpredsejdnik Walter Mondale, bivši lider većine u senatu Tom Daschle, bivši američki stalni predstavnik u UN-u Richard Holbrooke..... Na forumu na kojem će govoriti bivši premijeri nekih od zemalja svijeta, jedan od govornika će biti i nekadašnji premijer BiH i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. Gospodin Lagumdžija, kako očekujemo, biće i gost u jednoj od naših emisija ove sedmice. Osim političara, ove sedmice u Denveru su i brojne filmske zvijezde, glumci i reditelji režiseri, angažirani u mnogim kampanjama. Primjera radi, jedan od govornika na panelu o globalnom siromaštvu će biti glumac i režiser Ben Affleck. U Denveru su ovih dana i režiser Quentin Tarantino, Spike Lee, glumice Susan Sarandon, Anette Bening, poznata voditeljica talk-showa Oprah Winfrey.

Događaji kao što su nacionalne stranačke konvencije zasigurno mijenjaju lice grada i znače određene promjene na duđe i kraće vrijeme. Opet primjera radi, navodi se da je mnogim stanovnicima Denvera ponuđeno da odu iz grada za vrijeme trajanja konvencije. U jednim od novina može se pročitati da slučajni posjetiteloj ovih dana u Denveru ne bi znao da li se grad sprema za konvenciju ili neku vrstu opsade. Helikopteri kruže iznad grada, ulice su pune policajaca i pripadnika snaga obezbjeđenja. Stoga su stnovnicima Denvera ponuđeni brojni povoljni putni aražmani kako bi mogli otići iz grada.

I još jedna zanimljivost koju je možda interesantno spomenuti. Na putu ka Denveru čula sam zgodnu anegdotu po kojoj su Republikanci ponudili jednoj grupi američkih Indijanaca, a Denver je u srcu američkog zapada gdje ima dosta indijanskih plemena, da izvedu svoj dobro poznati tradicionalni ples kiše i prizvali padavine u Denver tokom održavanja konvencije Demokratske stranke. Ono što je za sada izvjesno... u Denveru je sunčano i toplo, prognoze govore da bi trebalo ostati tako do kraja sedmice.... Kiša je padala cijelu prošlu sedmicu. Možda je ples kiše izveden u jednom bržem ritmu pa i kiša pristigla ranije, možda je ples trajao kraće pa se kiša ispadala taman na vrijeme da Demokratima bude sunčano i suho....

XS
SM
MD
LG