Linkovi

Političke konvencije podsjećaju na Brodvejske predstave


Kampanja za novembarske predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama zvanično počinje nominacijom predsjedničkih kandidata na konvencijama Demokratske i Republikanske stranke. Ta najvažnija stranačka okupljanja održavaju se da bi se iskazala jedinstvena podrška kandidatima za Bijelu kuću i njihov politički profil bio bliže predstavljen američkom biračkom tijelu.

Političke konvencije, po pažnji kojom se pripremaju, podsjećaju na Brodvejske predstave. Svaka riječ i pokret su pažljivo izrežirani kako bi se stranka i njen predsjednički kandidat predstavili u najboljem svijetlu.

Svake četiri godine, velike arene ili kongresne sale postaju pozornice za najveće političke predstave u Americi. Milioni dolara troše se na kreiranje televizijskih spektakla, gdje je sva pažnja usmjerena na predsjedničkog kandidata. I Demokratska i Republikanska stranka tokom konvencija prate odreðenu proceduru. Prvo se razmještaju delegacije svih saveznih država, a zatim se sastavlja i odobrava partijska platforma.

Brian Darling, analitičar pri fondaciji Heritage, objašnjava: Platforme sadrže stranačke stavove o abortusu, kontroli nošenja oružja, ratu u Iraku, spoljnopolitičkim i ekonomskim pitanjima, krizi na tržištu nekretnina, cijenama goriva. Znači, platforma obuhvata sve o čemu će kandidati govoriti tokom predizborne kampanje.

Naredni korak je nominacija predsjedničkog kandidata. Glumac Tommy Lee Jones je na demokratskoj konvenciji 2000. predložio osobu koja je na novembarskim izborima te godine bila kandidat za predsjednika.

Tommz Lee Jones: Sa ljubavlju, divljenjem i vjerom u budućnost u koju će nas voditi, predlažem svog prijatelja Al Gore-a za sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država, rekao je Tommy Lee Jones, 2000.

Nakon predlaganja predsjedničkih kandidata, delegacije država se po abecednom redu prozivaju da glasaju. Tako je bilo i na republikanskoj konvenciji 2000.

Pozivamo državu Arizonu: STATE OF ARIZONA

"Arizona"

Cindz McCain: Arizona, sa entuzijazmom i jednoglasno, podržava kandidaturu Georgea Busha za narednog predsjednika Sjedinjenih Država - saopštila je Cindy McCain, tada šef delegacije te savezne države.

Kandidati tokom primarnih izbora i stranačkih skupova osvajaju delegate, koji se obavezuju da će glasati za njih na konvenciji. Republikanci koriste sistem, u okviru koga pobjednik na primarnim izborima osvaja sve delegatske glasove u odredjenoj saveznoj državi, dok je kod Demokrata na snazi proporcionalni sistem. Kandidat koji ukupno ima najviše glasova osvaja predsjendičku nominaciju. Posljednjeg dana konvencije slijedi govor kojim novo-izabrani kandidat prihvata nominaciju. Demokratski senator John Kerry je svoje obraćanje 2004. povezao sa vojnom službom u vijetnamskom ratu.

John Kerry: Ja sam John Kerryi javljam se na dužnost.

Cilj govora je da se osnaži stranka i privuku neopredijeljeni birači.

John Kerry:

Kažu da ekonomija ne može biti bolja i da su pesimisti oni koji misle drugačije. Evo našeg odgovora: Nema ništa pesimističnije nego reći da Amerika ne može bolje.

Na kraju govora, predsjedničkom se pridružuje podpredsjednički kandidat. Od okončanja konvencije, pa do dana izbora, ta dva kandidata su politički jedinstveni tim.

I, konačno, nema partijske izborne konvencije koja bi mogla da se završi bez balona i konfeta.

XS
SM
MD
LG