Linkovi

Rusi se povlače, ali ostavljaju 18 kontrolnih tačaka oko Južne Osetije


Ruski ministar odbrane, Anatoly Serdykov kaže da su se ruske snage puvukle sa gruzijske teritorije a nakon prekida vatre čiji je medijator bila Francuska.

Ali, američki predsjednik George Bush i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kažu da Rusija i dalje ne poštuje mirovni sporazum. Glasnogovornik Bijele kuće kaže da su se dvojica lidera tokom telefonskog razgovora usaglasili da se ruske trupe moraju odmah u potpunosti povući i da to do sada nisu učinili.

Ruski ministar odbrane je svoju izjavu objavio danas nakon što su novinari potvrdili kretanje kolona kamiona i oklopnih vozila koji su se kretali u pravcu Gruzijskih odmetnutih regija Sjeverne Osetije i Abkhazije.

Visoki ruski general, Anatolij Nogovicin je rekao da će Rusija zadržati 18 kontrolnih punktova koji će formirati sigurnosnu zonu oko Sjeverje Osetije. To će uključiti i obližnji aerodrom pored grada Senaki, kao i kontrolne punktove duž autoputa istok-zapad.

Glasnogovornik Statre Departmenta je formitanje kontolnih punktova i sigurnosne zone nazvao kršenjem mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG