Linkovi

SAD - Irak: Ništa skriveno u pregovorima


Američka državna tajnica Condoleezza Rice i irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari danas su u Baghdadu saopštili da su SAD i Irak blizu dogovora o budućnosti američkih snaga u Iraku. Gospođa Rice je istakla da će Washington poštovati irački suverenitet pod svakim sporazumom i da nema nikakvih skrivenih stvari u tekućim pregovorima.

Gospođa Rice boravi u Iraku u nenajavljenoj posjeti, upravo kako bi razgovarala o sporazumu kojim treba da se odredi broj američkih vojnika koji će ostati u Iraku, nakon što krajem ove godine američkim snagama istekne mandat Ujedinjenih naroda. Jedno od krupnih pitanja je nivo imuniteta koji bi bio ponuđen američkim vojnicima koji će ostati da služe u Iraku.

U Pentagonu je glasnogovornik američkog ministarstva obrane Bryan Whitman izjavio da, iako je ostvaren značajan napredak u finaliziranju sporazuma, potrebno i dalje pregovarati da bi se precizirali svi potrebni detalji.Drzavni sekretar Rice je rekla da ce Sjedinjene Drzave postovati iracki suverenitet pod svakim sporazumum, i da nema nikakvih skrivenih stvari u pregovorima.

XS
SM
MD
LG