Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Novi glasači i nova tehnologija glasanja


Na narednim predsejdničkim izborima u novembru očekuje se mnogo veći izlazak Amerikanaca, biračan – uvjereni su mnogi analitičari, prije svega zbog rekordno velikog odaziva na nekoliko preliminarnih stranačkih glasanja održanih početkom ove godine. Bujica novih glasača mogla bi značiti dodatni pritisak na glasačka mjesta, osobito u američkim saveznim državama koje uvode novu tehnologiju glasanja.

Aktivisti obje stranke, i Republikanske i Demokratske, stranke nastoje na svaki način proširiti utjecaj svojih stranaka među biračima za, kako se očekuje, tijesne i neizvjesne predsjednički izbore. Grad Miami je jedan od primjera povećanih napora na registriranju glasačau proteklih godinu dana.

Carlos Pereira iz Imigracionog orijentacionog centra ističe da izbori privlače veliku pažnju glasača hispanskog porijekla:

«Registracija njih kao glasača je izuzetno bitna za njih. Zainteresirani su, ne samo u vrijema ovogodišnjih izbora, nego već godinama, da se riješe neka ključna pitanja, posebno imigraciona reforma i, naravno, poboljša stanje američke ekonomije.», kaže gospodin Pereira.

Odziv glasača na ovogodišnjim stranačkim preliminarnim glasanjima se povećao u odnosu na prethodne godine. Brojke su, u odnosu na 2004. godinu, udvostručene na Floridi, u Iowi, Virginiji, Arizoni i ostalim ključnim državama. Neki stručnjaci predviđaju da će se takav porast nastaviti i na općim izborima u novembru.

Jedan od njih, Kevin Wagner, politikog na univerzitetu Florida Atlantic, smatra da bi se izborni zvaničnici trebali spremiti za veliki odziv. Po njemu, ynačajno veći broj glasača mogao bi predstavljati izazov u saveznim državavama u kojima je moguće prijevremeno glasanje, a takođe i na sam dan izbora.

«Sasvim je sigurno da će biti novih, ranije ne registriranih glasača. Da li će oni glasati prijevremeno? Da li će znajti kako to obaviti? Moglo bi bitgi problema sa glasačkim mašinama, jer će biti veliki broj glasača kojima nije poznata tehnologija glasanja.»

Izborni zvaničnici na Floridi se već spremaju za moguće nevolje uzrokovane novom tehnologijom glasanja. Florida i još nekoliko saveznih država zamjenjuju kompjutere sa ekranom na dodir papirnim glasačkim listićima. Njih će «čitati» optički skeneri, u kojima listići bivaju zadržani u slučaju potrebe ponovnog prebrojavanja.

Dennis Conklin jedan je od onih koji glasače u okrugu Broward na Floridi upoznaje sa izmjenama:

«Od početka augusta idemo i objašnjvamo, pokazuemo, obučavamo kako glasati papirnim listićem. Ima određenih razlika od okruga do okruga kako to uraditi, ali svi glasači na Floridi moraju koristiti papirni glasački listić.»

Zabrinutosti vezane za valjano reagiranje ekrana na dodir su navele zakonodavce na Floridi da zamijene mašine, koje su uvedene 2004. Kritičari kažu da kompjuterski «hakeri» mogu izmijeniti rezltate glasanja na taj način, odnosno da mnogi od tih kompjutera nisu imali «pairnati» dokaz o datim glasovima.

Gospodin Wagner kaže da se izborni zvaničnici nadaju da će nove mašine sa optičkim skenerima smanjiti takve strahove i pita:

«Da li to znači da nećemo imati greške? Da li će ljudi označiti pogrešan dio listića? Naravno da će se to dešavati.»

Prvi test novog načina glasanja i funkcioniranja tehnologije optičkog skeniranja dolazi uslijediće ubrzo, na lokalnim izborima u Floridi. Osim toga, to je prilika da se vidi koliko su, na primjeru te američke savezne države, Amerikanci željni i voljni da izađu na izborna mjesta.

XS
SM
MD
LG