Linkovi

Rusija - Gruzija: Da li se ruski vojnici povlače?


Ruski vojni kamioni počeli su, kako izjavljuju svjedoci sa lica mjesta, prelaziti granicu vraćajući se iz Gruzije, ali za sada nema dokaza o širem povlačenju ruskih vojnih snaga, onako kako su to zahtijevale zapadne zemlje.

Prema vijestima informativnih agencija nekoliko desetina vojnih kamiona prošlo je kroz tunel koji razdvaja Rusiju i Južnu Osetiju, u blizini mjesta Roki. Reuters je izvjestio da su kamioni bili pokriveni ceradama i da su vjerovatno bili prazni. Nema izvještaja o povlačenju ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila.

Vlade zapadnih zemalja su se u više navrata žalile zbog odlaganja povlačenja ruskih snaga, koje je obećao predsjednik Rusije Dmitri Medvjedev. Prema posljednjem obećanju gospodina Medvjedeva rusko povlačenje će biti završeno do petka.Jučer je, inače, Rusija odbacila rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se zahtijeva trenutačno povlačenje ruskih snaga.

U medjuvremenu, delegacija američkog Senata je krenula u Gruziju kako bi sagledala vojnu situaciju i iskazala solidarnost i podršku toj pro-zapadno orijentiranoj zemlji.

XS
SM
MD
LG