Linkovi

BiH: Obilježena godišnjica pogibije američkih diplomata na Igmanu


Prigodnom ceremonijom i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na Igmanu danas je obilježena 13. godišnjica od pogibije američkih diplomata Josepha Kruzela, Roberta Freisera, Samuela Drewa i francuskog vojnika Stephana Reaulta.

Počast poginulim odale su delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ambasade SAD-a i Francuske, te predstavnici vojno-diplomatskog kora u BiH i institucija BiH.

Zamjenica šefa misije SAD-a u BiH Judith Cefkin govorila je o posvećenosti trojice visokih američkih funkcionera i francuskog vojnika na okončanju rata u BiH.

Oni su, kako je kazala gospođa Cefkin, žrtvovali najviše da bi donijeli mir u zemlji koja je tako daleko od njihove. Istaknula je da je posvećenost SAD trajnom miru i sigurnosti u BiH ostala ista, te da predstavlja "nastavak onoga što su radili ti odvažni ljudi".

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš kazala je da su tragično stradali američki diplomate i francuski vojnik položili svoje živote, izvršavajući plemenitu misiju okončanja krvavog sukoba u BiH i izgradnje mira u ovom dijelu Evrope.

Prvi savjetnik u francuskoj ambasadi u BiH Alain Rauch kazao je da međunarodna zajednica od kraja rata u BiH ulaže sve svoje napore da bi osigurala stabilnost i razvoj zemlje.

Ustvrdio je da su u službi tog zajedničkog pothvata i trojica američkih funkcionera i francuski vojnik dali svoje živote.

Ceremoniji obilježavanja 13. godišnjice njihove pogibije prisustvovao je i član Predsjedništava BiH Željko Komšić, te predstavnici Kantona i Grada Sarajevo.

Da podsjetimo, na igmanskom "putu spasa" 19. avgusta 1995. godine u misiji mira tragično su stradala trojica visokih američkih diplomata Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Drew i francuski vojnik Stephan Reault.

XS
SM
MD
LG