Linkovi

Olimpijske igre u Pekingu: Zlatni Michael i srebrena Dara


Američki plivač Michael Phelps ostvario je izvanredan poduhvat. Na olimpijskim igrama u Pekingu osvojio 8 zlatnih medalja i za jedno zlatno odličje nadmašio Marka Spitza koji je 1972. godine u Minhenu sedam puta bio najbolji. Uz Michaela Phelpsa, još jedan američki sportista, plivačica Dara Torres «uplivala» je u olimpijsku povijest.

U nacionalnom plivačkom centru u Pekingu, poznatijem po nazivu Vodena kocka Michael Phelps je bio čarolije. I novinari u prepunom glavnom press centru dočekali su ga i ispratili ovacijama nakon njegove osme zlatne utrke.

Tom prilikom Phelps je, između ostalog, rekao:

«Ovo jeste nešto na šta sam ciljao i što sam želio da ostvarim. Zahvalan sam i ostalim plivačima iz američkog tima što je sve ispalo ovako savršeno.»

Kinezi vjeruju da je osmica sretan broj i Phelps dodaje da mora biti da je u Pekingu i sreća bila uz njega.

«Olimpijada je počela 8.8.08, pa ceremonija otvaranja u 8:08... i izgleda da je moja osmica bila nekako suđena da se desi. Ne znam, ali da bi se to desilo sve je moralo savršeno da se podudari.»

U osam finalnih utrka Michael Phelps je postvio 7 novih svjetskih rekorda... koliko i Minhenu prije 36 godina Mark Spitz. Jedan od novinara, prisutnih u press centru je rekao, odnosno upitao:

«Mark Spitz je za naše novine izjavio «ako sam ja bio prvi čovjek na Mjesecu, onda je Pheplps prvi čovjek na Marsu. Imate li komentar na to»?

Michael Phelps je na to poređenje odgvorio:

«Potpuno se slažem. Ja želim da budem prvi Michael Phelps, a ne drugi Mark Spitz. Znate, nikad nisam ni pomislio da ovim umanjim njegovo dostignuće... na bilo koji naèin. Ono što je on uradio uvijek će biti zadivljujući rezultat i u plivanju i na olimpijadama uopšte.»

Još jedan zadivljujući rezultat ostvarila je plivačica Dara Torres. Ona je, gotovo iz sportske penzije, došla da se takmiči na, za nju, petim po redu olimpijskim igrama Olimpijadi. U 41. godini osvojila u Vodenoj kocki 3 srebrne medalje (u jednoj utrci za zlatnom je zakasnila samo stotinku sekunde), uključjući i onu plivačkom sprintu.... utrci na 50 metara u slobodnom stilu. Torresova će tim povodom reći:

«Mislim da je za mene najveća nagrada ono što se može naučiti iz mog primjera. Rekla sam to mnogo puta.... ne smijete na vlastite snove staviti ograničavati godinama. I nadam se da će neki drugi ljudi, koji su mislili da su prestari za neke stvari - shvatiti da to nisu...Ako poruka moga primjera ljudi prime, to će meni biti najveća nagrada.»

I oboje njih, i Dara i Michael, kažu da jedva čekaju da ponovo budu u svojim porodicama i sa svojim prijateljima i da s njima podijele radost i sadašnje sportska iskustva.

XS
SM
MD
LG