Linkovi

Omladinski olimpijski kamp: Program zbližavanja mladih


Gotovo 500 mladih iz cijeloga svijeta, smještenih u Olimpijskom omladinskom kampu imaju priliku iz neposredne blizine pratiti olimpijske igre u Pekingu. Prvo takvo okupljanje mladih sa raznih svjetskih strana počelo je sa olimpijskim igrama održanim u švedskom gradu Štokholmu 1912. godine i postalo sastavni dio svake olimpijade od igara održanih u Tokiju 1964. Olimpijski omladinski kamp je, jednostavno rečeno, program koji, koristeći sport, gradi mostove među mladim ljudima različitih podneblja i kultura.

Ove godine učenici, većinom starosne dobi od 16 do 18 godina, u kamp su stigli iz više od 200 zemalja da iz prve ruke dožive olimpijski duh. Došli iz Kenije, Bugarske, Švedske, iz raznih krajeva Kine i sa svakog kontinenta da sretnu nove prijatelje.

Većina ih po prvi put u je Kini, oduševljeni prilikom da neposredno iz prve ruke, osim nadmetanja najboljih sportista svijeta, dožive najmogoljudniju zemlju. Primjera radi, Norbert Bonnici sa Malteje zadivljen veličinom Kine i visinom ..... pekingških nebodera:

«To je veoma velika zemlja.... ima mnogo nebodera. Na mojom maloj Malti imamo samo tri nebodera.»

Detyange Vanessea i njen prijatelj, oboje sa Obale Slonovače, također su impresionirani, ali na malo drugačiji način:

«Sviđa nam se Peking. Toplo su nas dočekali. Zabavno je. Domaćini su gostoljubivi, uvijek nasmijani. Ima mnogo aktivnosti, igara i svega. I hrana je dobra, isto tako i prijatelji. Lijepo je nam je ovdje.»

I Carolina Castelli iz Urugvaja je oduševljena:

«Nikada nisam zamišljala da ću biti na olimpijadi... a evo me ovdje, upoznajem, zargovaram, srećem skoro 500 vršnjaka iz cijeloga svijeta... U Kini sam, u vrijeme olimpijskih igara i to je za mene zapanjujuće....»

I dok se sportisti nadaju medaljama, Norbert Bonnici želi ....

«...steći mnogo prijatelja iz raznih zemalja i možda naučiti kineski jezik....»

XS
SM
MD
LG