Linkovi

Pakistan: Musharraf podnio ostavku


Podnošenjem ostavke predsjednik Pakistana Pervez Musharraf okončao je 9 burnih godina na vlasti. Gospodin Musharraf se, kako se navodi, odlučio na takav korak kako bi izbjegao izglasavanje nepovjerenja u parlamentu. U govoru koji je direktno prenosio pakistanski radio, sada već bivši predsjednik Pakistana je, pored ostalog, istakao da nije učinio išta pogrešno, i zahtjeve za uklanjanjem s položaja je nazvao neosnovanim. Gospodin Musharraf je također branio politiku koju je vodio i odluke koje je donosio tokom tih devet godina, odnosno otkako je vojnim udarom 1999. godine preuzeo vlast i sa pozicije predsjednika tadašnje pakistanske vlade zbacio Nawaza Sharifa.

Kratko nakon govora gospodina Musharrafa, u mnogim dijelovima Pakistana izbilo je slavlje.

Gospodin Sharif i njegov koalicioni partner Ali Asif Zardari, kao lideri najjačih pakistanskih stranaka do kraja dana, kako se očekuje, trebalo bi da se oglase odgovarajućim saopštenjem.

Jos uvijek nije jasno da li će gospodin Musharraf ostati u Pakistanu, ili će napustiti zemlju. Funkciju i dužnosti predsjednika Pakistana privremeno će obavljati predsjedavajući pakistanskog Senata Muhammed Mian Sumro.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice, reagirajući na vijesti o ostavci gospodina Musharrafa, izjavila je da će SAD nastaviti suradnju s pakistanskom vladom u borbi protiv terorizma. Ona je istakla da je gospodin Musharraf bio prijateljem Amerike, uputila pohvale za odlučnost u borbi protiv ekstremizma i dodala kako je odluka bivšeg pakistanskog predsjednika da se pridruži borbi protiv pripadnika talibanskih snaga, al- Qaide, ekstremista i militanata koji prijete bezbjednosti Pakistana i njegovih susjeda bila jedna od ključnih odluka. Washington nastaviti pozivati i podsticati politicke lidere Pakistana da nastave sa naporima na uništavanju korijena ekstremizma, rješavanju pitanja nedovoljnih količina hrane i energije u Pakistanu, te na poboljšanju ekonomske stabilnosti zemlje, takođe je izjavila gospođa Rice.

Indija, tradicionalni politički rival, smatra da je ostavka gospodina Musharrafa unutarnja stvar Pakistana, dok iz afganistanskog ministarstva vanjskih poslova izražavaju nadu da će povlačenje jakog pakistanskog predsjednika pomoći jačanju demokracije u Pakistanu. Kabul, kako je saopšteno, favorizira stavilno pakistansku vladu zasnovanu na vladavini i poštivanju zakona.

XS
SM
MD
LG