Linkovi

SAD - Rusija: Odnosi mogu biti ugroženi na dugo vrijeme zbog ofanzive u Gruziji


Američki ministar odbrane Robert Gates upozorio je danas Rusiju da će njeni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama Država na dugo vrijeme biti ugroženi ukoliko Rusija ne obustavi vojnu ofanzivu u Gruziji.

Gospodin Gates je takođe istakao da SAD žele sa Rusijom surađivati na očuvanju mira u tom regionu, ali da sadašnji ruski vojni potezi tu saradnju dovode u pitanje. Takođe danas i američka državna tajnica Condoleeza Rice je, nakon razgovora sa francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozy-jem u Francuskoj, Rusiju još jednom pozvala na poštivanje primirja i teritprijalnog integritet Gruzije. Nakon susreta sa gospodinom Sarkozijem, gospođa Rice je otputovala za Tbilisi.

Kada je u pitanju razvoj događaja na terenu, u Gruziji, agencije izvještavaju da su ruski tenkovi zauzeli položaje izvan polunapuštenog grada Gori u koji su se pokušali vratiti gradski zvaničnici, Gruzijci. Prema navodima svjedoka sa lica mjesta, ruski vojnici su prisilili gradske znavičnike da se povuku iz grada, nakon što su odbili da prihvate prijedlog da policija Južne Osetije patrolira Gorijem. U lučkom gradu Poti, na obali Crnog mora, ruske jedinice su ponovno bez otpora ušle u grad. Vojnici su uklonile kompjutere i drugu opremu iz mnogih objekata. Na televizijskim snimcima iz Potija mogli se vidjeti više gruzijskih čamaca, kako je izviješteno, gruzijske obalne straže, koje su, prema izjavama svjedoka, bombardovale ruske snage tokom protekla dva dana.

U Tbilisiju je gruzijski parlament danas jednoglasno glasao za povlačenje Gruzije iz Saveza nezavisnih država, asocijacije zemalja uspostavljneje nakog raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Iz Gruzije stiže i vijest da je britanski nafti gigant BP ponovo otvorio gasovod koji prolazi kroz Gruziju, dok dva najveća naftovoda koji idu preko gruzijske terotorije ostaju i dalje zatvorena. Zvaničnici BP-a saopđtili su da nastavljaju sa transportom gasa južno-kavkaskim gasovod koji je bio zatvoren iz bezbjednosnih razloga. Gruzija je, inače, ključna tačka za izvoz gasa i sirove nafte iz kavkaskog regiona na zapadna tržišta.

XS
SM
MD
LG