Linkovi

BiH: Dvije misije podrške miru u Iraku


Dvije jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine otputovaće u Irak gdje će služiti pod komandom američkih snaga. Jedna jedinica je osma rotacija deminera, a druga je borbena pješadijska jedinica koju BiH po prvi put šalje na ratno žarište. Vojnici obje jedinice su danas svečano, uz najviše polasti, ispraćeni iz kasarne u Rajlovcu, u neposrednoj blizini Sarajeva.

Ispraćeni su, ali pred njima je nekoliko dana mira, a nakon toga narednih 6 mjeseci provešće u opasnom okruženju. Obraćajući se postrojenim vojnicima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je, uz ostalo istakao:

«Ja želim danas da kažem.... našim vojnicima koji idu u Irak da time pomažu Bosni i Hercegovini, našoj zemlji, da brže pristupi NATO-u pod čijim krovom će se Bosna i Hercegovina.... i nadam se, cijeli region... razvijati normalno i btže ulaziti u ostale integracije... kao što je Evropska unija.»

Predstojeću misiju bosanskohercegovačkih vojnika i zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak ocijenio je bitnim integrativnim korakom:

«Povećavanje prisustva Bosne i Hercegovine u operacijama podrške miru u Iraku, kao i nastavak uspješnih aktivnosti naše jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, predstavljaće u narednom periodu važan faktor u napredovanju ka evro-atlantskim integracijama.»

«Prema rezultatima koje ste postigli u obuci, uvjeren sam da ste svi vi i pojedinačno, a i kao postrojbe, osposobljeni, obučeni i spremni za sve zadaće i izazove koji pred vas budu postavljeni tijekom misije» - istakao je Slavko Puljić, zamjenik načelnika OS BiH.

Zahvalnost za angažman bosanskohercegovačke vojske u Iraku javno je izrazio i američki ambasador u BiH Charles English. Gospodin English je naglasio da je da je čin slanja vojnika u Irak doprinos naporima na osiguranju generalne sigurnosti koje predvodi NATO savez. SAD i njeni saveznici ponosni su i zadovoljni što mogu pozdraviti Bosnu i Hercegovinu kao sazeznika u toj jako važnoj misiji, takođe je rekao američki ambasador.

Sami vojnici nisu pokazivali emocije. Čeka ih boravak u ratnom području i plata od 5000 KM mjesečno. Kapetan Dragan Malić, komandant pješadijske jedinice, vjeruje u uspjeh:

«Prošli smo obuku ovdje, dio obuke ćemo da realizujemo i Kuvajtu i u Bagdadu. Smatram da neće biti problema po preuzimanju dužnosti i realizaciji zadataka....»

«.... da li Vas je strah... šta ako se desi neka nesreća....?»

«Pazite, vojnički poziv je rizičan sam po sebi i svi mi smo svjesni rizika misije koju smo prihvatili.»

Jedinicu deminera vodi Nebojša Janković. Njemu će biti lakše:

«Pa... ja sam već bio u misiji podrške miru u Iraku... Pripadnici jedinice kojom komandujem mahom su već bili u jednom misiji... To je jedna značajna vrijednost ove jedinice. Te naučene lekcije i iskustvo koje nose pripadnici koji su već bili u Iraku, u misiji, jedna je zaista značajna dimenzija.»

Nakon svečanog ispraćaja vojnici su dobili dozvolu da neko vrijeme provedu sa porodicama. Crveni tepih je spakovan do slijedeće prilike. U narednih 6 mjeseci stotinu porodica u Bosni i Hercegovini sa zebnjom će gledati svakodnevne izvještaje sa iračkih ratišta.

XS
SM
MD
LG