Linkovi

BiH: Sačuvati Vjetrenicu


Vlasti svih razina u Bosni i Hercegovini upozorene su da bi zemlja mogla izgubiti jedno od najvećih prirodnih bogatstava – pećinu Vjetrenicu, zaštićeni raritet izutene ljepote. Pećina i njen životinjski svijet ugroženi su aktivnostima oko nje na što je pismom reagovala i Međunarodna organizacija za podzemnu biologiju.

Vjetrenica se nalazi 12 kilometara od jadranske obale u blizini sela Ravno u Bosni i Hercegovini. Andrija Lučić, čovjek koji se brine o pećini kaže:

«Špilju prvi spominje Plinije Stariji 77. godine. Špilja je prva po fauni u svijetu. I izvan špilje je prebogat svijet životinjica, faune.... Špilja je ispitana dva i po kilometra u dužinu i sa podzemnim kanalima šest i po tisuća dužnih metara.»

Pećina Vjetrenica krije kilometre podzemnih hodnika i rijetko viđeno prirodno bogatstvo. Pećinski nakit i prostrane podzemne dvorane impresivno djeluju na rijetke posjetioce. Čovjek koji je u ovoj pećini kao kod kuće, kaže da i godišnja doba utiču na njen izgled i «ponudu:»

«Možemo reći da špilja ima dva lica, jedno zimsko, jedno ljetno.... Zimsko, kada se špilji nalazi dosta vode, i ljetno, kada se voda povuče, tako da se može cijela proći.»

Pećina Vjetrenica i Popovo polje uvršteni su u takozvanu «Smaragdnu mrežu» područja od posebnog značaja za zaštitu u Evropi. Nakon pisma stranih stručnjaka, u narednim mjesecima očekuju se konkretni koraci bosanskohercegovačkih vlasti kako bi se zaštitilo jedno od najvećih prirodnih bogatstava u zemlji.

XS
SM
MD
LG