Linkovi

SAD: Rice odlazi u Francusku i Gruziju


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush zatražio je od Rusije da poštuje primirje koje je proglasila u Gruziji i povuče svoje vojne snage iz te zemlje. Tokom današnjeg obraćanja iz Bijele kuće gospodin Bush je rekao Rusija nije obustavila vojne akcije u Gruziji, mada je to Moskva prethodno javila. On je takođe saopštio da će državna tajnica Condoleezza Rice krenuti u Francusku gdje će se sastati sa francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem koji je uključen u rusko-gruzijske mirovne napore. Gospođa Rice će iz Francuske otputovati u Gruziju da izrazi podršku SAD narodu i demokratski izabranoj vladi Gruzije.

Jutros je, inače, gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili rekao da se Gruzijci, od početka krize, osjećaju napuštenim od Zapada. U intervjuu za CNN on je istakao da je prva američka reakcija na početku ruske vojne akcije u Južnoj Osetiji bila, kako je rekao, isuviše blaga i da su to Rusi shvatili kao zeleno svjetlo da nastave vojne operacije dublje unutar Gruzije.

Gospodin Saakashvili je odbacio medijske sugestije da je Gruzija izazvala sukob vlastitom akcijom i da mu je, kako je rekao, muka od ciničnih i potpuno neosnovanih medijskih izvještaja. Gospodin Saakashvili je posebno naglasio da se Gruzija nikada neće predati Rusiji i da je spremna prihvatiti bilo čije, ali nepristrasne, mirovne snage, koje mogu obnoviti i održavati mir u regionu.

XS
SM
MD
LG