Linkovi

SAD: Amerikanci izbjegavaju benzinske pumpe


Rekordno visoke cijene benzina dovele su do velikih promjena u vozačkim navikama Amerikanaca. Prema najnovijim podacima koje je prikupila Federalna administracija za autoputeve Amerikanci su, u odnosu na maj prošle, u majuove godine prevezli 15 milijardi kilometara manje.

Ili jedan drugi podatak.

Od novembra prošle godine do maja ove godine, Amerikanci su vozili oko 65 milijardi kilometara manje u poređenju sa istim prethodnim periodom. Poređenja radi.... to je kao215 puta do sunca i nazad.

James Ray, zvaničnik Federalne administracije za autoputeve, ocjenjuje to kao izuzetno veliki presedan:

«Ovo što se sada dešava je bitan zaokret u načinu na koji Amerikanci planiraju svakodnevna kretanja, putovanja, koriđtenje automobila...»

Prosječan Amerikanac je će reći danisu samo veće cijene benzinauticale na smanjivanje vožnje automobilima, nego da tome doprinose i druge ekonomske teškoće sa kojima se sada suočavaju Sjedinjene Američke Države

«Sada je sve postalo skupo» - najčešće je i najkraće objašnjenje tog prosječnog Amerikanca.

Kako se onda prevoze svi ti Amerikanci-vozači?

Prema tvrdnjama iz Udruženja za javni transport, mnogi dojučerašnji vozači su se okrenuli javnom prijevozu. U prva tri mjeseca ove godine, Amerikanci su javni transport koristili za više od dvije i po milijarde odlazaka i povarataka, otprilike 88 miliona više nego godinu dana ranije.

Jedan od njih je i Alex Barreto. Po prvi put je u Los Angelesu počeo koristiti gradski prijevozni sistem.

«Počeo sam to zapravo činiti jer mi je više dozlogrdilo da u svoj rezervoar svaki čas sipam po 80 dolara.»

Istraživanja vlade su pokazala da se Amerikanci posljednjih mjeseci mnogo češće udružuju kako bi se više njih u jednom automobilu vozilo i češće rade od kuće.

Alan Pisarsaki, savjetnik za transport pri Udruženju za javni transport, kaže:

«Jednostavno, sada mnogo više ljudi ostaje kod kuće i u slobodno vrijeme,, odlažu putovanja, smanjuju broj odlazaka na izlete, skraćuju putovanja.... Mislim da je to za naše društvo veoma negativna stvar.»

Ekonomisti tvrde da je smanjenje vožnji pomoglo snižavanju cijena goriva. No, bez obzira da li će cijene i dalje opadati ili rasti, specijalista za psihologiju tržišta Kit Yarrow smatra da se potrošačko uvjerenje mnogih Amerikanaca mijenja:

«Vidim sadašnje ponašanje kao trajnu promjenu. Mislim da je to obrt u našoj kulturi, krupan pomak u suzdržavanju od onoga što za posljedicu ima veliku potrošnju benzina.»

Mada je promjena navike olakog korištenja automobila dobro došla novost za zaštitnike okoline, manja potrošnja benzina znači manje novca za mnoge cestovne projekte. Porez na benzin na federalnom nivou korišten je za održavanje autoputeva. A kako sada Amerikanci kupuju manje benzina i ako to bude tako i ubuduće,broj novih cestovnih projekata će se zasigurno smanjivati.

XS
SM
MD
LG