Linkovi

Michael Phelps: Koliko zlatnih....!?


Američki plivač Michael Phelps sada je najuspješniji olimpijac u istoriji modernih olimpijskih igara. Sa pet zlatnih medalja osvojenih do sada u Pekingu, odnosno ukupno osvojenih 11, 23-godišnji Phelps biće u prilici da do kraja plivačkih takmičenja broj najsjajnijih odličja i poveća.

Četvrto pekingško zlato osvojio je u utrci na 200 metara leptir stilom, postavljajući novi svjetski rekord od 1:52:03 i pored toga što su njegove zaštitne naočale propustile vodu i ometale mu vid. Nakon manje od sat vremena, on je sa još trojicom američkih plivača osvojio zlatnu medalju u štafeti 4x200 metara slobodnim stilom. Tom prilikom američki tim je postavio novi svjetski rekord u vremenu od 6:58:56, gotovo za pet sekundi bolji od predhodnog.

Michael Phelps će u olimpijski bazen skočiti još tri puta. Naredna prilika za novo zlato biće sutrašnja utrka na 4x50 metara mješovito, zatim, dan kasnije, na 100 metara leptir-stilom. Ako bude najbolji... najbrži, izjednačiće se sa plivačkom legendom Markom Spitzom koji je na jednim olimpijskim igrama osvojio 7 zlatnih medalja.

Plivajući posljednju trku, 1x100 mješovito, Michael Phelps bi 16. avgusta, mogao i premašiti Spitza i osvojiti 8 zlatnih medalja. Da li ćemu to po poći za rukama (i nogama) trebaće sačekati samo tri dana.

XS
SM
MD
LG