Linkovi

Gruzija: Primirje ili nastavak borbi


Predsjednik Rusije Dmitri Medvjedev izjavio je da je naredio okončanje vojnih operacija ruskih snaga u Gruziji. Gruzijski predsjednik Mihail Šakašvili tvrdi, međutim, da ruske snage i dalje nastavljaju sa napadima.

Gospodin Medvjedev primirje objavio danas, nakon što je predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy stigo u Moskvu kako bi prenio zahtjev zapadnih zemalja za prekid vatre. Primirjem se prekidaju petodnevni intenzivni napadi ruskih zračnih i kopnenih napada. Ruske kopnene snage su prodrle duboko u teritoriju Gruzije, odgovarajući na napad gruzijskih snaga na pro-ruske separatiste u odmetnutom regionu Južna Osetija. Izvješteno je o pogibiji više od dvije hiljade ljudi.

Ruski predsjednik Medvjedev je danas tokom televizijskog obraćanja rekao da je Gruzija kažnjena uz velike gubitke, i da je bezbjednost ruskih mirovnih snaga i civila koji govore ruski u Južnoj Osetiji i Abkaziji ponovo uspostavljena. S druge strane gruzijski predsjednik Mihail Šakašvili je tokom velikog skupa u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, rekao da ruski avioni i dalje bomabardiraju određene ciljeve, unatoč objavljenom primirju. On je takodjer istakao da se radi o stranoj agresiji, te da će se Gruzija povući iz Unije nezavisnih država, odnosno grupe nezavisnih država koje su nekada bile dio Sovjetskog saveza.

UNHCR je počeo u Gruziju dostavljati namirnice i ostale hitne potrepštine. Procjenjuje se da je oko 100 hiljada ljudi ugroženo žestokim borbama. Prva pošiljka od 34 tone hrane i odjeće je stigla danas u Tbilisi, dok će slijedeća pošilja krenuti sutra iz Kopengahena, saopštavaju zvaničnici UN-a. Međunarodni Crveni krst dostavlja 15 tona lijekova i namirnica u region, dok je Francuska pomoć počela slati jučer. Glasnogovornica Crvenog krsta je saopštila humanitarnim radnicima večeras još uvijek nije bio dozvoljen pristup u Sjevernu Osetiju. Visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres je ponovno tražio da se dozvoli humanitarni pristup i slobodan prolaz do područja zahvaćenih borbama.

XS
SM
MD
LG