Linkovi

Boiničko oko: Nova nada za slijepe


Naučnici i ljekari u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji pokušavaju novom vrstom uređaja, eksperimentalim bioničkim okom, vratiti vid osobama koje ne vide. U pitanjuje je slična tehnologija kao kod uređaja za poboljšanje sluha. U oba slučaja riječ je o stimuliranju ključnih nerave, povezanih s mozgom, od kojih ovise funkcije vida i sluha.

Linda Moorfoot iz Kalifornije je jedna od prvih osoba kojima je ugrađeno takvo bioničko oko. Ona mora da nosi naočale s minijaturnom kamerom koja u 16 elektroda ugrađenih u njeno oko odašilje impulse koji stimuliraju retinu. Linda Moorfoot je, inače, zbog nasljedne bolesti potpuno slijepa više od jedne decenije.

«Sada mogu sa unukom ubacivati loptu u koš... mogu vidjeti unuku kako pleše na sceni. Sada mogu ponovo vidjeti..... stvari.»

Mark Humayun, istraživač sa kalifornijskog Očnog instituta Doheny, kaže da najnoviji uređaji te vrste da pružaju mnogo više mogućnosti.... i nade:

«Istraživanja u ovom polju zaista doživljavaju procvat. U narednih 4, 5 godina, ja se nadam... svi se mi nadamo... razvićemo tehnologiju koja će biti mnogo naprednija.»

Doktor Vivek Chowdhury u Sidneyu, u dalekoj Australiji, u bolnici Prince of Wales radi na razvoju sličnog uređaja koji bi se nalazio na površini oka.

«Veoma smo blizu tome da bioničko oko bude spremno za preliminarnu implantaciju kod nekolicine pacijenata, kako bi i praktično mogli ocijeniti koliko i kako djeluje.»

I njegov kolega Minas Coroneo, podsjećajući da je tehnologija slična onoj koja se koristi kod uređaja usađivanih u uho i poznata već više godina, vjeruje da sada mnogo naprednija tehnologija ya slijepe može značiti jako mnogo:

«Nadam se da ćemo uskoro imati uređaje koji bi omogućili da ljudi koji su potpuno slijepi «vide» doduše, ne na prirodan način, ipak vide.»

Istraživači ističu da uređaji, ma kako tehničko i tehnološki bili dobri i upotrebljivi, vjerojatno nikada neće omogućiti savršen vid slijepima. Oni pacijenti koji se već koriste određenim vrstama vještačkih očiju i njihovi doktori kažu da bionička tehnologija omogućava slijepima daleko veću mobilnost, da poluslijepima poboljšava vid i da im, naravno, donosi ogromnu radost.

XS
SM
MD
LG