Linkovi

Gruzija: Nastavljene borbe


Predsjednik Gruzije, Mikhail Saakashvili izjavio je da je potpisao dokument o prekidu vatre između gruzijskih i ruskih snaga, koji snažno podržava i Evropska unija. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner i njegov finski kolega Alexander Stubb danas taj dokument treba da odnesu u Moskvu, kako bi izvršili dodatni pritisak na najvišem nivou za prekid borbi u Gruziji.

U međuvremenu, ruski avioni su tokom dana izveli nove napade na ciljeve u Gruziji. Ruski zvaničnici tvrde da gruzijske snage nastavljaju napadati na Tskhinvali, glavni grad odmetnute gruzijske pokrajine Južne Osetije. Rusija tvrdi da ima punu kontrolu nad gradom.

Gruzijske trupe su se, pod pritiskom moćnijih ruskih snaga, jučer povukle iz Južne Osetije, a gruzijski zvaničnici su objavili prekid vatre. Odbacujući poziv na primirje, Moskva tvrdi da gruzijske snage ne poštuju ono na što su se obavezale.

Moskva je, također, izdala ultimatum o trenutačnom razoružavanju hiljadu i pet stotina gruzijskih vojnika stacioniranih u Abkhaziji, drugom pro-ruskom odmetnutom gruzijskom regionu, ili će, u protivnom, biti napadnuti. Gruzija je odbila taj ultimatum. Glasnogovornik ruskih vojnih snaga je jučer za agenciju Interfax rekao da Rusija priprema slanje 9 hiljada vojnika u Abkhaziju.

Zapadne zemlje traže od Rusije i Gruzije prekid neprijateljstava. Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je optužio Rusiju za korištenje pretjerane sile i kršenje teritorijalnog integriteta Gruzije. Kako se očekuje, u Briselu bi danas trebalo da se susretnu gruzijski ministar vanjskih poslova i zvaničnicima NATO-a.

Kada je riječ o ljudskim žrtvama, predstavnici Gruzije tvrde da je u dosadašnjim borbama ubijeno 150 ljudi, dok ruski zvaničnici spominju najmanje hiljadu i pet stotina mrtvih.

XS
SM
MD
LG