Linkovi

Najskuplja ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u istoriji


Kina je otvorila Olimpijske igre 2008. u Pekingu velikim vatrometom i veličanstvenom predstavom u kojoj je sudjelovalo na hiljade izvodjača.

Na Narodnom stadionu u Pekingu je bilo prisutno preko 90 hiljada posjetitelja, a igre je zvanično porglasio otvorenim kineski predsjednik Hu Jintao.

Pred kraj ceremonije, koja je trajala 3 i pol sata, stadionom je prošla i parada sportaša, dok je kinesku sportsku ekipu u stadion vodio slavni košarkaš Yao Ming.

Na Olimpijadi u Pekingu sudjeluju sportasi iz 204. zemlje.

Dan je bio izuzetno sparan, a velika zagadjenost zraka i izmaglica narušavaju vidljivost, usprkos izuzetnim naporima kineskih vlasti da učine sve što mogu kako bi se zrak očisitio tijekom igara.

Ova ceremonija u Pekingu se smatra jednim od najskupljih otvaranja Olimpijskih igara u povijesti. Do sada je potrošeno, koliko je poznato, preko 40 milijardi dolara za igre u Pekingu.

Ceremoniju je kreirao je medjunardono priznati reditelj Zhang Yimou, a učestvovalo je na hiljade izvodjača.

Više od 80 svjetskih lidera bilo je prisutno na ceremoniji.

Na ručku kojeg je ranije priredio za strane državnike, kineski predsjednik Hu Jintao je Olimpijadu nazvao mogućnošću da se svijet gradi u olimpijskom duhu solidarnosti, prijateljstva i mira. Kineski lider je rekao da se svijet susreće sa razvojnim mogućnostima bez presedana, ali i sa opasnim izazovima i da je za njihovo prevazilaženje potrebno uzajamno razumijevanje i suradnja.

Istodobno, na hiljade ljudi širom svijeta su sudjelovali u masovnim antikineskim prosvjedima.

Izuzetne mjere sigurnosti u Pekingu su pod kontrolom držale one koji prosvjeduju u tom gradu, medjutim, prosvjedi su slobodno održani u Indiji, Nepalu, Turskoj, Francuskoj, Belgiji, Thailandu, Hong Kongu...najviši francuski i njemački zvaničnici se takodjer nisu ustručavali postaviti pitanje političkih zatvorenika, i ljudskih prava uopće, a sve u razgovorima pred samo otvaranje igara.

XS
SM
MD
LG