Linkovi

Energija u fokusu kandidata za američkog predsjednika


Dvojica vjerovatnih predsejdničkih kandidata, republikanski senator John McCain i demokratski senator Barack Obama su u fokus svoje kampanje stavili pitanje energije, a osobito pitanje smanjenja cijena energije. Svaki od njih je iznio svoj plan za koji kaže da će biti učinkovit, tvrdeći istovremeno da suparnički plan neće biti djelotvoran. Priloga Jerrfeya Younga.

Dok su se američke cijene goriva posljednjih sedmica malo smanjile, glasači još uvijek žele da vlada u Washingtonu nešto učini. Vjerovatni predsjednički kandidati dvije vodeće stranke su to pitanje učinili trenutno najvrućim. Sredinom juna, republikanski kandidat senator John McCain je promijenio mišljenje vezano za federalnu zabranu o priobalnom bušenju nafte i sada kaže: Sada moramo bušiti, i to odmah, rekao je senator McCain koji svog protivnika, vjerovatnog demokratskog predsejdnićkog kandidata senatora Baraka Obamu opisuje kao osobu koja nije voljna prihvatiti takvu ideju.

Nisam iznenadjen da on izbjegava to pitanje. Ali činjenica je da se on još uvijek protivi priobalnom bušenju. Mi sada moramo početi bušiti, rekao je senator Mccain.

Senator Obama kaže da on to sada podržava, sve dok je to pitanje dio energetskih mjera s provizijama za razvoj alternativnih izvora energije koje se nalazi pred američkim senatom.

Voljan sam razmotriti pitanje priobalnog bušenja, ukoliko je ono neophodno da se zapravo odobri sveobuhvatniji energetski plan, rekao je senator Obama čija promjena u odnosu na priobalno bušenje odražava novu popularnost tog pitanja medju glasačima, kako kaže politički analitičar univerziteta u Virginiji, profesor Larry Sabato.

Najbolji način utvrditi da li pitanje drugog kandidata prolazi kod glasača je da li ga suparnički kandidat iznenada počinje prisvajati, barem djelimično. I to je upravo ono što je Obama ovdje uradio, kaže profesor Sabato.

Senator McCain je u utorak posjetio nuklearnu centralu južno od Detroita u Michiganu, pozvavši na izgradnju 45 novih nuklearnih elektrana do 2030. On navodi da se senator Obama protivi ovom načinu dobijanja dodatne energije.

Senator Obama je rekao da, citiram, proširenje naših nuklearnih elektrana nema smisla za Ameriku.

Senator Obama, s druge strane, kaže da podržava nuklearnu energiju ukoliko se ona proizvodi na siguran način i dodaje da John McCain ponovo obmanjuje javnost.

McCainova kampanja zna da laže vezano za moj energetski plan. Čini se da su ti momci ponosni na svoj nedostatak znanja, rekao je senator Obama.

U medjuvremenu, 2 sedmice pred početak konvencija, sve više dolazi do špekulacija o tome koga će predsjednički kandidati izabrati za svog potpredsejdničkog kandidata.

XS
SM
MD
LG