Linkovi

Predsjednik SAD u Aziji: Nakon oštrih kritika stanja ljudskih prava u Kini, Bush stigao u Peking


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush je, nekoliko sati nakon što je u Tajlandu oštro kritikovao stanje ljudskih prava u Kini, stigao u Peking gdje će sutra prisustvovati ceremoniji otvaranja ljetnih olimpijskih igara.

Govoreći danas u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda, gospodin Bush je od Kine zatražio da poštuje osnovna ljudska prava i istakao da se SAD oštro protive kineskoj praksi zatvaranja političkih, humanitarnih i religijskih aktivista. Američki predsjednik je od najviših kineskih zvaničnika zatražio da vjeruju u veće slobode vlastitog naroda, dodajući da je to jedini način na koji Kina može razviti svoj puni potencijal.

Osvrćući se na stanje ljudskih sloboda u Burmi, gospodin Bush je rekao da Washington nastoji uvjeriti zemlje, članice Vijeća Sigurnosti UN-a, posebno Kinu, da je nužno vršiti pritisak na burmanski režim zarad većih sloboda Burmanaca. Obaraćajući se novinarima okupljenim u Tajlandu, on je ocijenio da je vlada u Pekingu zainteresirana da održi stabilnost u susjednoj Burmi i istakao da će pokušati iskoristtiti dobre odnose s Kinom da njihove lidere uvjeri da je interesu Kine da podrži veći građanski angažman u pitanjima bitnim za budućnost Burme. Gospodin Bush je izrazio zabrinutost zbog navoda da burmanski vojnici siluje žene kao način zastrašivanja, a burmanski režim pozvao da oslobodi sve političke zatvorenike.

Reagirajući na ocjene gospodina Busha o stanju ljudskih prava u Kini, u nešto kasnije izdatom saopćenju iz kineskog ministarstva vanjskih poslova, kaže se da ljudi u Kini uživaju široku lepezu sloboda i ističe da se Kina protivi, kako je rečeno, «bilo kakvim riječima ili djelima» koja znače miješanje u unutarnje stvari Kine.

XS
SM
MD
LG