Linkovi

Sarajevo: U toku radovi na spomeniku u ratu ubijenoj djeci


Prema podacima jedinog do sada urađenog istraživanja u Bosni i Hercegovini, u ratu je ubijeno više od 3.000 bosansko-hercegovačke djece. Najveća stradanja djece dogodila su u Podrinju i u Sarajevu. Udruženje roditelja djece ubijene u Sarajevu za kraj septembra, neposredno pred lokalne izbore, priprema otkrivanje spomenika djeci ubijenoj tokom opsade glavnog grada.

Sabriju Zimića pronašli smo na vikendici u blizini Sarajeva. Ovaj penzionisani oficir Armije Bosne i Hercegovine kaže da svo slobodno vrijeme provodi u poslovima u vrtu. Seoska tišina često ga vrati u prošlost. Sabrija je prije 13 godina u masakru na sarajevskoj pijaci Markale izgubio devetogodišnju kćerku.

Kako nastaviti život nakon gubitka djeteta, pitanje je koje i danas lebdi u zraku:

«Vi postavljate to pitanje, a ja se sav naježih. To je teško objasniti... objasniti onom ko to nije doživio. I hvala bogu ..... da bog da niko to ne doživio. Dolazile su i kroz glavu prolazile razne misli.... Međutim, kada se okrenete oko sebe, pogotovu u toku rata, vidite da niste sami, da je bilo takvih i još gorih sudbina.»

Sabrija je predsjednik udruženja roditelja ubijene djece. Tvrdi da suosjeća sa svim roditeljima koji su preživjeli sličnu tragediju, bez obzira na stranu na kojoj su se u ratu nalazili. Ipak, na spomeniku u Sarajevu biće imena djece samo sa bosanske strane ratne linije:

«Bilo je primjedbi što nisu obuhvaćena djeca iz Istočnog Sarajeva i iz drugih dijelova... To je stav i odluka udruženja roditelja koje ja predstavljam.... I djeca koja su tamo stradala... i to su nevina djeca, ubijena nevina djeca.... Ali, mislim da su ona stradavala pod drugačijim okolnostima nego naša djeca.»

Stotine imena žrtava biće uklesano na spomeniku u centru Sarajeva. Neki od roditelja su odbili da imena njihove poginule djece budu na spomeniku. Do sada je više od 450 porodica dalo svoj pristanak za to.

Više od četiri tone bronze i 12 tona stakla činiće spomenik ubijenoj djeci. U toku su radovi na spomeniku, ali na lokaciiji gdje je planirano da bude postavljen. Za izgradnju spomenika utrošiće se oko million i četiri stotine hiljada maraka, a planirano je da bude postavljen tek nekoliko dana prije lokalnih izbora u zemlji.

«Nikakvih političkih govora i političkih poena. Mi ćemo pozvati, od općinskih, državnih do predstavnika svih međunarodnih institucija da dođu, ali politčkih govora i politike na otvaranju spomenika sigurno neće biti. Ko misli da će tako biti.... nije dobrodošao» - ističe gospodin Zimić

Odluka da se na spomenik ubijenoj djeci stave imena djeca samo sa bosanske strane i ranije je izazivala polemike u glavnom gradu zemlje. Ipak, iza ovakvog rješenja stale su gradske i kantonalne vlasti koje ga finansiraju.

Dobranamjerni građani glavnog grada nadaju se da spomenik ubijenoj djeci neće postati «municija» za jeftine predizborne političke okršaje.

XS
SM
MD
LG