Linkovi

Robert Walker: Stripovima protiv HIV-a i AIDS-a


Popularnost stripova u svim kategorijama čitatelja, među djecom, tinejdžerima, odraslim širom Sjedinjenih Američkih Država (a ni svijet nije izuzetak) Robert Walker karikaturista, crtač stripova, aktivista u borbi protiv širenja virusa HIV i AIDS-a, nastoji iskoristiti i pomoći ljudima da ljudima da shvate dimenzije i opasnosti koju po svijet predstavljaju virus HIV i AIDS.

Poput većine super-heroja u stripovima, i Walkerovi likovi imaju nadnaravnu moć. Jedan, primjera radi, može da vidi u mraku. Drugi je u stanju podići preko 300 tona. A jedan treći može se vratiti iz mrtvih. Također, poput većine super-heroja, i Walkerovi likovi trpe zbog zle sreće. Njihova nesreća je da su svi inficirani virusom HIV-a, da su pozitivni.

«Razlogzašto toliko želim informirati o AIDS-u je što sam kao malo dijete to iskusio, gledao članove porodice, gledao neke od njih kako umiru» - kaže Robert Walker.

I on je, zahvaljući bogatom daru crtanja, počeo stvarati strip O+MEN sa devet HIV pozitivnih likova - muškaraca i žena. Oni su homoseksualci, heteroseksualci, transeksualci raznih rasa i različitog socijalno-ekonomskog porijekla. Svisu inficirani na drugačiji način. Walker kaže da želi pomoći da se razbiju predrasude prema onima koji boluju od AIDS-a, kaže da nastoji pomoći onima koji se ustručavaju, suzdržavaju, srame zbog tih predrasuda priznati da su HIV pozitivni:

"To nije bolest crne rase. To nije bolest bijele rase. To nije bolest homoseksualca. To je bolest čovječanstva čijih pogubnih posljedica i opakosti mnogi, mnogi nisu svjesni.»

Početak za Roberta Walker-a, nakon što je u New York stigao iz savezne države Florida, sa 15 dolara u džepu, sanjajući da se probije kaoumjetnik, crtač stripova, nije bio lagan. On je uporno svakoga dana posjećivao čuvenu izdavačku kuću Marvel, nadajući se da će dobiti šansu. I konačno je, jednog dana i na pomalo neobičan i originalan način, dobio pravu priliku:

«Znao sam čekati ispred lifta i govoriti samom sebi: pred sljedećom osobom koja izađe iz lifta, naprosto ispusti neki svoj umjetnički rad. I tako jednom prilikom, vrata lifta se otvore.... a ja kao "oops"... ispustim svoje crteže... A onda ta osoba reče "oh, dozvolite da vam pomognem." A zatim... "vaši crteži su krasni..." A ja na to odgovorim sa "hvala." A onda ta osoba reče "uđite u moj ured i dozvolite mi da vidim to što imate."I tako sam ušao u Marvel" - prisjeća se Robert Walker.

Pripremajući se za rad na stripovima Robert Walker je istraživao, razgovarao ekspertima, običnim ljudima, provodio vrijeme u mnogim organizacijama koje se bore protiv AIDS-a. Jednostavno, želio da tekstovi njegovih priča, uz dobar crtež, budu realni i činjenično tačni.

XS
SM
MD
LG