Linkovi

BiH pred lokalne izbore: Registrovan rekordan broj glasača


Do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, zakazanih za 5. oktobar, ostalo je još 60 dana. Prema informacijama Centralne izborne komisije broj registrovanih birača do sada je rekordan i prelazi tri miliona. Javnosti je danas prezentiran i izgled glasačkog listića.

Za razliku od šaljive kreativnosti prilikom izrade pokaznih glasačkih listića, na kojima su se našla imena mnogih svjetski slavnih i poznatih imena, u zgradi Zajedničkih institucija danas su prezentirane mnogo ozbiljnije informacije. Prema tvrdnjama zvaničnika Centralne izborne komisije obavljene su sve planirane pripreme, a u štampu sutra kreće i prva količina glasačkih listića za inostranstvo.

Predsjedavajući Centralne izborne komisije Suad Arnautović javnost je obavijestio da građani koji žive van Bosne i Hercegovine neće moći glasati u ambasadama i konzulatima. Razlog za takvu odluku je mali broj birača koji su na dan izbora spremni otići do diplomatsko-konzularnog predstavništva svoje zemlje:

«Od ukupno 35.049 birača registrovanih iz inostranstva samo 290 je izrazilo želju da glasa lično u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine. I kada smo to rasporedili, vidjeli spiskove po svakoj zemlji, odnosno diplomatsko -konzularnim predstavništvima, taj se broj kreće od jedan u Italiji do 23 u Berlinu.»

Svi građani, državljani BiH, u inostranstvu ipak će imati priliku glasanja putem pošte. U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da je informativna kampanja za predstojeće izbore najsadržajnija do sada. Novina će biti i SMS usluga koja će građane na njihov zahtjev obavještavati o biračkom mjestu.

Dobar odziv registrovanih birača za općinu Srebrenica zvaničnici Centralne izborne komisije pripisuju dobroj informativnoj kampanji. Skoro 75 procenata glasača do sada je registrovano za glasanje u Srebrenici.

Lokalni izbori koji građane očekuju za 60 dana koštaće ih oko 3 i po konvertibilne marke po registrovanom biraču. Strankama koje se takmiče za načelnike i općinska vijeća je dozvoljeno da u kampanju ulože do 60 konvertibilnih feninga po glavi glasača.

«Ukupno će ovi lokalni izbori koštati oko 10 i po miliona maraka» - istakao je Tihomir Vujičić, član Centralne izborne komisije.

Skoro 30.000 političara «takmiči» se na predstojećim izborima. Na biračkim spiskovima je više od trećine ženskih kandidatkinja koje se uglavnom kandidiraju za mjesta u općinskim vijećima.

Do štampanja pravih glasačkih listića u javnosti aktuelan ostaje onaj sa imenima glumaca, muzičara i likova iz knjiga i stripova. Među odabranim imenima su i Bred Pit, Anđelina Džoli, Dastin Hofman, ali i lik iz kultne serije Nadrealisti – Đipalo Junuz.

XS
SM
MD
LG