Linkovi

Kina: Ubijeno 16 policajaca


Kako saopštavaju kineski državni mediji, dvojica muslimana, pripadnika manjiskih Ujgura, danas su Xinjiangu, na sjeveru Kine, ubili 16 policajaca. Prema informnacijama zvanične kineske informativne agencije Xinhua , ta dvojica napadača kamionom su se zaletjela u poveliku grupu policajaca koji su nedaleko od policijske stanice obavljali jutarnji trening, bacili više ručno napravljenih bombi, a potom i napali policajce noževima. Nedugo nakon toga su savladani. U izvještaju Xinhue napad se dovodi u vezu sa Islamskim pokretom Istočnog Turkistana, grupe koja se bori za neovisnost od Xinjianga.

Ujguri, muslimani, već duže vremena su u stanju tihe pobune protiv kineske vladavine, a organizacije za ljudska prava i organizirane grupe Ujgura na Zapadu kažu da vlasti u Kini često koriste terorizam kao predtekst za sudske progone te muslimanske manjine.

Krajem prošlog mjeseca iz jedne malo poznate ujgurske separatističke grupe saopšteno je da njeni pripadnici stoje iza mombaškog napada na autobus u gradu Kunming u kojem su ubijene dvije osobe. Kineske vlasti su te tvrdnje odbacile kao neosnovane. Saopšteno je, međutim, da su snage sigurnosti tokom ove godine osujetile planove o najmanje dvije terorističke akcije grupa sa područja Xinjianga.

XS
SM
MD
LG