Linkovi

SAD: Predsjednik Bush odlazi u Aziju


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George W. Bush danas odlazi na višednevnu posjetu u Aziju, gdje će, između ostalog, prisustvovati otvaranju ljetnih olimpijskih igara u Pekingu. Prva zemlja koju će gospodin Bush posjetiti na putu do glavnog kineskog grada biće Južna Koreja.

Kako je saopšteno iz Bijele kuće, američki i predsjednik Južne Koreje Lee Myong-bak će se susresti u utorak kako bi razgovarali o trgovinskim i vojnim vezama dvije zemlje. Nakon Seula, gospodin Bush će otputovati u Tajland, gdje će govoriti o američkoj politici prema Aziji koju je vodio toko dva predsjednička mandata. Tokom boravka u Bankongu gospodin Bush će biti informiran o humanitarnim naporima i pomoći susjednoj Burmi nakon katastrofalnog naleta ciklona, a takođe se susresti i sa burmanskim aktivistima. Prva dama SAD Laura Bush, koja takođe putuje sa gospodinom Bushom, će – kako je planirano – posjetiti jedan izbjglički kamp i kliniku na tajlandsko-burmanskoj granici.

U srijedu, predsjednik Bush stiže u Kinu gdje će u petak prisustvovati ceremoniji otvaranja Ljetnih olimpijskih igara. Američkom predsjedniku će se, istog dana, 8 augusta, pridružiti i njegov otac, bivši predsjednik SAD George Herbert Walker Bush, na otvaranju nove američke ambasade u Pekingu.

Po ocjenama nekih političkih analitičara, gospodin Bush ne bi trebalo da prisustvuje otvaranju olimpijske smotre zbog odnosa kineskih vlasti prema poštivanju ljudskih prava u toj zemlji. Predsjednik pak ističe da na olimpijadu odlazi kao osoba koja voli i cijeni sportska dostignuća, a da će kao najviši američki zvaničnik o pitanju poštivanja ljudskih prava razgovarati sa kineskim predsjednikom Hu Jintaoom tokom njihovog međusobnog susreta.

XS
SM
MD
LG