Linkovi

SAD: Američki vojnici od avgusta u Iraku 12 umjesto 15 mjeseci


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država GeorgeBush je tokom današnjeg obraćanja iz Bijele kuće ocijenio da je nasilje u Iraku znatno smanjeno i da će zbog toga od prvog avgusta američki vojnici u Iraku služiti 12, umjesto 15 mjeseci. Rezultat je to, kako je naglasio, slanja ameičkih pojačanja i davanja, u određenim slučajevima, vodeću uloge iračkim snagama.

Gospodin Bush je istakao da je nivo nasilja u Iraku u ovo vrijeme najniži od 2004. godine i da se progres ostvaruje polako ali sigurno. On je, međutim, pozorio da se situacija i dalje može promijeniti na gore.

U međuvremenu, radikalni lider iračkih šiita Moqtada al-Sadr je od vlade Iraka zatražio da ne prihvati dogovor kojim bi američkim vojnicima bilo omogućeno da ostanu u Iraku. U al-Sadrovom saopćenju, kaže da će podržati vladu premijera Nouri al-Malikia javno i politički ukoliko ne potpiše takav sporazum.

Al-Sadr se protivi prisustvu američkih vojnika u Iraku i sve do nedavnog primirja njegova Mahdi Armija se često sukobljavala sa američkim snagama.

XS
SM
MD
LG