Linkovi

Turska: Presuda Ustavnog suda oštra opomena vladajućoj stranci


Ustavni sud Turske nije donio presudu o zabrani rada islamski orijentirane vladajuće partije, Partije pravde i razvoja, optužene da prijeti ugrožavanjem i ograničavanjem sekularnih principa turskog društva.

Sud je, umjesto zabrane njenog rada, Partiju pravde i razvoja, poznatu i po skraćenici AK, kaznio finansijski, ograničavajući na polovinu sredstva na koja ta stranka ima pravo.

Predsjednik Ustavnog suda, sudija Hasim Kilic je odluku saopćio kasno jučer, nakon trodnevnih rasprava o tome da li AK nastoji Tursku usmjeriti u pravcu vladavine po islamskim pravilima. Gospodin Kilic je takođe rekao da je 6 od 11 članova Ustavnog suda glasalo za zabranu partije, što znači da im je nedostajao samo jedan glas da dleovanje Partije pravde i razvoja bude zabranjeno. On je ocijenio da je ovaj slučaj stvorio napetosti u zemlji i naglasio da bi odluka najviše turske sudske instance trebala biti oštra opomena vladajućoj Partiji pravde i razvoja.

U prvom komentaru nakon odluke Ustavnog suda, predsjednik vlade Turske Recep Tayyip Erdogan je rekao da će stranka koju predvodi nastaviti da održava sekularne vrijednosti Turske.

Vodeći članovi vladajuće partije su sudsku odluku pozdravili kao pobjedu demokracije, a iz Evropske unije to procjenjuju kao dobru vijest. Glasnogovornik američkog State Departmenta Sean McCormack je rekao da SAD imaju povjerenja u Tursku i da će nastaviti da surađuju sa vladom te zemlje.

XS
SM
MD
LG