Linkovi

Karadžić u sudnici Haškog tribunala: Braniće se sam... uz nevidljivog saveznika!


Bivši ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić danas se sam, bez branitelja pojavio pred u sudnici Međunarodnog suda za ratne zločine. Upitan da se izjasni o 11 tačaka optužnice za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine, te za ulogu u osmišljavanju zločina protiv ne-srpskog stanovništva tokom rata između 1992. i 1995. godine u Bosni i Hercegovini Karadžić je rekao da treba dodatno vrijeme da prouči sadašnju i novu optužnicu i da će se nakon toga izjasniti o krivici.

Karadžić je, odgovarajući na pitanja predsjednika sudskog vijeća Alphonsa Orie-a, potvrdio vlastiti identitet, i izjavio da će se sam braniti, uz opasku da ima, kako je rekao, nevidljivog savjetnika.

Sudija Orie je, tokom današnjeg prvog Karadžićevog pojavljivanja u sudnici, pročitao i neke od navoda optužnice:

«U optužnici se navodi da su snage bosanskih Srba masakrirale na hiljade civila u i oko Srebrenice u julu 1995. godine. U optužnici se posebno navodi da su snage bosanskih Srba ubile na hiljade Bošnjaka, muškaraca na mjestima na kojima su bili zatvoreni ukratko nakon njihovog zatvaranja, kao i na drugim mjestima na koja su dovođeni kako bi bili ubijeni. U optužnici, se navodi da su snage bosanskih Srba bile anažovane u kampanji nasilja, uključujući granatiranje i gađanje snajperima civilnog stanovništva u Sarajevu, počevši od maja 1992. godine. Prema optužnici, 44 mjeseca su snage bosanskih Srba Sarajevo držale u obruču, primjenjujući vojnu strategiju granatiranja i snajperske vatre u namjeri da ubiju, osakate, rane i teroriziraju civile, građane Sarajeva. Kako se u optužnici navodi na hiljade civila, uključujući djecu i starije je ubijeno i ranjeno.»

Gospodin Orie je takođe istakao da optužnica, prema statutu Međunarodnog suda Ujedinjenih naroda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, direktno tereti njega, Radovana Karadžića, sa jedanest tačaka – jednom za genocid, drugom za saučesništvo u genocidu, zatim sa pet tačaka za zločin protiv čovječnosti i sa četiri tačke za ratne zločine.

Radovan Karadžić je zatim, na zahtjev sudije, rekao svoje puno ime i prezime, mjesto i godinu rođenja, kao i adresu na Palama, gdje je živio do podizanja optužnice, kao i posljednju adresu na kojoj je živio u Beogradu prije hapšenja.

Karadžić je zatim rekao da sud nije pravilno informiran o datumu njegovog hapšenja, neveo više neregularnosti i uskraćivanja određenih prava tokom hapšenja i držanja u pritvoru u Beogradu.

Karadžić je danas govorio i o dogovoru koji je postigao sa američkim pregovaračem Richardom Holbrooke-em o tome da će optužbe protiv njega biti povučene,ukoliko se on povuče iz javnog života. Govoreći o tome on je, između ostalog, rekao:

«Moji ovlašteni predstavnici, ministri i državnici od gospodin Holbrooke-a dobili su, u ime Sjedinjenih Američkih Država, ponudu prema kojoj je ja trebalo da učinim gestove i stvari... povučem se iz javnog života i tako dalje, a da će Sjedinjene Američke Države ispuniti svoje obaveze. To je bilo potpuno u ime Sjedinjenih Američkih Država, a ne u privatno ime. Međutim, tada sam bio u opasnosti da budem likvidiran radi toga što sam sklopio sporazum. Ja moram da kažem da se ovdje radi o životu ili smrti. Ako gospodin Holbrooke i sada želi moju smrt i žali što nema smrtne kazne... ja se pitam da li je njegova ruka toliko duga da me i ovdje stigne.»

Ovaj dio Karadžićevog istupa, kada je on počeo da govori o detaljima, sudija Orie je prekinuo rekavši da će o tome imati prilike da govori kasnije, tokom suđenja.

Glavni tužitelj Serge Brammertz je potvrdio da planira dopuniti postojeću optužnicu, ali nije dao dodatne detalje.

Prema sudskim pravilima, Karadžić ima rok od 30 dana da se izjasni o krivici. Novo pojavljivanje Karadžića pred sudom zakazano je za 29. august.

Ukoliko bude proglašen krivim, 63- godišnji Radovan Karadžić bi mogao biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

XS
SM
MD
LG