Linkovi

Radovan Karadžić: Konačno u Hagu


Prebacivanje Radovana Karadžića u Holandiju označilo je kraj 13 godina dugih napora Međunarodnog suda za ratne zločine počinjenje na području bivše Jugoslavije da pred lice pravde izvede jednog od najtraženijih optuženika za ratne zločine.

Tim povodom Serge Brammertz, glavni tužitelj Haškog suda, je pored ostalog, rekao:

«Radovan Karadžić se sada nalazi u pritvoru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Nakon 13 godina u bjekstvu, rano jutros je stigao u Holandiju i prebačen je u pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Hagu. Njegovo prvo stupanje pred sud biće sutra poslije podne.»

Na konferenciji za novinare gospodin Brammertz je naglasio da je hapšenje Radovana Karadžića veoma značajno za žrtve koje su morale predugo čekati na ovaj dan, ali i za međunarodnu pravdu, jer se ovim jasno pokazuje da hapšenje bjegunaca nema alternativu i da za bjegunce nema sigurnog mjesta.

Gospodin Brammertz je takođe istakao da vlasti Srbije zaslužuju puno priznanje za hapšenje Radovana Karadžića, te da se raduje skorom prvom susretu sa zvaničnicima nove pro-zapadne vlade u Beogradu. Izrazio je i nadu da će saradnja Srbije dovesti do hapšenja i preostale dvojice bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Glavni haški tužitelj je podsjetio da je Karadžić optužen za najteže zločine u međunarodnom pravu – genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Prema optužnici, Karadžić se takođe tereti za odgovornost za dugotrajnu kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja po civilnim područjima Sarajeva, u kojoj je ubijeno i ranjeno na hljade civila, uključujući djecu i starce.

Tereti se i za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je ubijeno oko 8.000 Bošnjaka. Osim toga, tereti se i za uzimanje i držanje pripadnika mirovnih snaga UN-a i vojnih posmatrača kao talaca.

Pravni eksperti smatraju Karadžića najvažinjom osobom u vezi sa ratnim zločinima počinjenim u BiH. Njegova uloga u zločinima prevazilazi onu koju je imao bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević, čije je suđenje okončano njegovom smrću u haškom zatvoru 2006. godine.

XS
SM
MD
LG